Diversitatea este cea care confera frumusete lumii, iar Elvetia este fara indoiala una dintre exponatele sale de vaza. Vecinatatea cu Franta, Germania, Austria si Italia se reflecta deplin in cultura si traditiile culinare, determinand adesea turistii sa se piarda in universul sau fascinant. Elvetia este insa mai mult decat spatiu de sinteza, un loc cu merite proprii, in care gastronomia a capatat virtutea de arta, culegand din imprejurimi parca tot ce era mai bun.
Pe filiera franceza, elvetienii s-au molipsit de gustul branzeturilor fine si de dulceata vinurilor nobile. La granita cu Franta oamenii consuma raclette si fondue, branza prajita cu gust aparte. Elvetia adaposteste peste 450 de sortimente de branza, suficient de multe pentru a acoperi aproape toata gama de gusturi. De pilda, in Appenzel branzeturile sunt foarte condimentate, in timp ce in orasul Gruyères sunt dulci sau sarate.
Regiunea centrala a Elvetiei este faimoasa pentru branza Sbrinz, ce se prepara exclusiv din lapte de vaca obtinut local. Se spune ca reteta de astazi este bazata pe cea folosita de celti cu multe secole inainte de Hristos, fiind cea mai veche din Europa. Precizia, rigurozitatea si longevitatea nu sunt, asadar, numai caracteristici ale ceasurilor elvetiene ci si ale retetelor culinare.
Podgoriile de pe malurile lacurilor Geneva, Neuchâtel, Biel si Murten fac din Elvetia o patrie a vinurilor de lux. Cea mai renumita regiune viticola, pentru care merita sa efectuati o calatorie separata, se numeste Lavaux si a intrat in patrimoniul mondial UNESCO in anul 2007.
Nici amprenta italiana nu iti este greu sa o intrezaresti. Pizza, orezul, condimentele mediteraneene, pastele si mamaliga sunt frecvent servite. Nu se afla mai prejos nici "mostenirea" germana care poate fi sintetizata prin cateva numiri de carnati celebri, dar si supe. Bratwurst, Wienerli, Emmentalerli si Saucisson.
In Elvetia, la desert vi se va servi placinta sau tarta cu carne, branza, slanina sau cu cartofi, ori renumitele bomboane cu ciocolata.
I. C.