A fost nepoata fruntasului taranist Gheorghe Suta, ucis de Securitate in 1948.
A abandonat scoala la varsta de 14 ani pentru a-si urma destinul, si anume, acela de a-si duce existenta din munca pamantului.
Opozitia ei fata de exproprierea comunista si faptul ca sotul ei s-a alaturat luptatorilor rezistentei din munti au dus la torturi si ani buni de inchisoare.
A fost numita "dusman al poporului", iar gospodaria etichetata drept "casa de banditi", apelative ce constituiau cele mai grave acuzatii intr-un stat comunist.
In faimoasa inchisoare de la Pitesti, Elisabeta Rizea a fost pusa in lanturi si inchisa in celula de maxima detentie. A supravietuit sentintei de condamnare la moarte si si-a spus povestea dupa caderea lui Ceausescu.
Comunistii au venit la putere in 1945, in Romania. Ca raspuns, Rizea s-a alaturat rezistentei si i-a aprovizionat timp de 4 ani pe luptatori cu mancare si bani. A fost in cele din urma prinsa de militie, si condamnata la 7 ani de inchisoare.
Eliberata in primavara lui 1958, este arestata sase ani mai tarziu si condamnata la moarte, pedeapsa comutata ulterior la detentie pe viata.