Elite Art Gallery (Galeriile de Arta ale Municipiului Bucuresti) invita publicul marti, 3 aprilie, ora 18, pe simezele din strada Academiei nr 15, la vernisajul expozitiei De la Bucuresti la Balcic.
De la Bucuresti la Balcic este un drum fascinant pe care sunteti invitati sa il parcurgeti in peisajul culorilor. In cadrul intalnirii va fi prezentat publicului proiectul Balcic 5+1 la care participa cinci pictori si un critic de arta.
Expun lucrari inspirate si dedicate Bucurestiului cunoscutii pictori Florin Barza, Vitalie Butescu, Corneliu Dragan -Targoviste, Mihail Gavril si Mihai Potcoava, artisti care, impreuna cu criticul de arta Marius Tita, vor lucra timp de o saptamana in gradinile Castelului de la Balcic, “Cuibul linistit” al Reginei Maria.
De asemenea, la intalnirea de marti, 3 aprilie, Marius Tita, cunoscut publicist si analist al pietei de arta, va invita la conferinta-dezbatere “Viata creatorilor de arta in conditii de criza. Arta, bani, valoare. Drepturile si atributiile creatorului de arta”.
Proiectul Balcic 5+1 este organizat de Elite Art Gallery, care deruleaza in premiera absoluta, din 2004, programul “Pictori romani la Balcic”.
De ce "De la Bucuresti la Balcic"?
Bucuresti :
Pentru ca expozitia se constituie intr-un periplu artistic care isi propune sa va introduca, prin intermediul tuselor, in atmosfera citadina a Micul Paris, care acum se vrea aliniat cosmopolitismului caracteristic capitalelor europene. Cu o geneza invaluita in mister, Bucurestiul ramane orasul care nu inceteaza sa atraga si sa fascineze.
Bucurestiul a cunoscut de-a lungul timpului mai multe grade de dezvoltare, cultura si civilizatie. De la "Micul Paris" cu centru luxos, iluminat electric, al carui pavaj era strabatut de trasuri purtand oameni galanti, la Bucurestiul modern, cu ritm alert care impresioneaza orice turist strain.
Pentru ca expozitia este dedicata celebrarii Bucurestiului, dar in acelaisi timp, artistii isi iau ramas bun de la Micul Paris, e adevarat, doar pentru o saptamana, cat dureaza sejurul artistic de la Balcic.
Balcic:
Pentru ca Balcicul este un orasel romantic situat pe coasta Marii Negre, asezare veche de 2600 de ani, care isi pastreaza si azi autenticitatea multiculturala. Balcic, oras preferat de boema romaneasca si de Regina Maria.
Pentru ca Balcicul este un nume de legenda in istoria artei si culturii romanesti, sfertul de secol in care s-a aflat in componenta Romaniei fiind o perioada de intensa activitate artistica in jurul frumusetii si luminii de la Balcic.
Pentru ca din 2004 de la intierea proiectului "Pictori romani la Balcic", nu exista expozitie organizata de Elite Art Gallery fara o sectiune de peisaje din Balcic.
Elite Art Club UNESCO, prin presedintele asociatiei, Mihaela Dragomir, isi propune sa reinvie spiritul Balcicului in cultura romaneasca.
De unde vine aceasta dragoste a artistilor romani pentru Balcic?
Un posibil raspuns vine de la istoricul de arta Adrian Silvan-Ionescu. Acesta crede ca Balcicul a tinut loc de sud al Frantei pentru pictorii romani, care nu practicasera la timp baia de lumina impresionista. Dupa vizionarea expozitiilor "Pictori romani la Balcic", organizate de Elite Art Gallery, observam ca nici un artist nu a surprins vreo furtuna in acest oras. Tablouri solare, mare, case inundate de lumina, urmele orientului, amintirea vremurilor Reginei Maria... Nici un nor, nici un strop de ploaie.
Va invitam, asadar, la Elite Art Gallery (str. Academiei nr. 15) sa pornim De la Bucuresti la Balcic, cu o expozitie dedicata Capitalei Romaniei, lansarea proiectului Balcic 5 + 1 si conferinta-dezbatere "Viata creatorilor de arta in conditii de criza. Arta, bani, valoare. Drepturile si atributiile creatorului de arta” propusa de dr. Marius Tita.