La initiativa profesoarei de limba romana, copiii au strans cateva sute de lucrari, din care au fost selectate 70 si premiate doua din ele. Toate cele 70 sunt acum expuse pe holul bibliotecii liceului si pot fi vizitate de oricine.
Profesoara de limba romana, Alina Manea, recunoaste ca i s-a mai intamplat sa il predea pe Eminescu, iar elevii in loc sa ia notite isi desenau colega de banca sau reproduceau in caiet vreun personaj de desen animat.
Personaje din jocurile pe calculator
Profesoara Alina Manea explica: „Mi se pare important ca sa se priveasca in fata ceea ce fac copiii in timpul orelor de curs. La fel de important este sa vada aceste creatii si profesorii“.
Poate ca acestia din urma, dupa ce vor viziona expozitia, isi vor pune problema cum sa isi reformuleze cursurile, pentru a capta mai bine atentia pustilor.
Uneia dintre profesoare, elevul Iulian Baiasu i-a dedicat o pagina intreaga pe care in lung, in lat si pe diagonala i-a scris numele. Creatia a ajuns in expozite cu numele dascalitei, „Felicia”, iar pentru ea elevul a fost premiat.
Celalat castigator, Andrei Coman, si-a exersat indemanarea umpland o coala de caiet studentesc de matematica cu siruri de 1-0. „Sunt pasionat de informatica, iar in acest desen mi-am propus sa descriu memoria unui calculator”, explica tanarul. Singura problema ar fi doar ca minutioasa „lucrare” a realizat-o in timpul unei ore de biologie.
Cei care au analizat lucrarile, un artist plastic si un profesor universitar de filosofie, au descoperit ca in acestea predomina doua mari teme: personajele din filmele de animatie si cele din jocurile de calculator, semn ca acesti copii au suficient de mult timp liber, pentru a savura acest gen de distractie.
In plus, multe abunda in mesaje despre si catre colegi, iar altele au aluzii sexuale destul de explicite, explicabile prin prisma varstei autorilor lor.
Vor sa continue
Pentru ca expozitia lor se bucura de un mare succes, pustii au decis sa nu se opreasca aici. In 15 aprilie strang expozitia de la biblioteca si o muta pe holul Teatrului pentru copii si tineri „Merlin“.
Pana atunci, mai aduna „lucrari“ realizate de adulti, adica mici notite pe coli ministeriale, desene din notesuri sau de pe carti de vizita, pe care parintii, unchii si cunoscutii lor, oameni „mari“ le fac in timpul orelor de program, la serviciu.
In urma cu aproape un an, Liceul de Informatica din Timisoara a mai fost in atentia opiniei publice. Elevii de la „Moisil“ postasera pe Internet o pagina in care profesorii lor erau balacariti ca la usa cortului, iar unii apareau in posturi demne de filme interzise minorilor.