Potrivit noului statut elevii au dreptul la imagine, nu le pot fi lezate personalitatea si demnitatea, iar profesorii si conducerea unitatilor de invatamant nu pot face publice datele personale sau lucrarile scrise, cu exceptiile prevazute de lege. Elevii beneficiaza de un tratament nediscriminatoriu din partea profesorilor si colegilor, si au dreptul de a invata intr-un mediu care sprijina libertatea de expresie, dar fara a incalca drepturile si libertatile celorlalti. Toti copiii au dreptul a educatie diferentiata, in functie de particularitatile individuale si cele de varsta. Astfel, elevii care au performante scolare deosebite vor putea promova doi ani de studii intr-un singur an scolar, pe baza unui aviz de inscriere elaborat de consiliul de administratie al unitatii de invatamant.
Pentru prima oara elevii vor avea dreptul de a evalua semestrial activitatea profesorilor prin "fise de feedback anonime", vor putea sa conteste rezultatele evaluarii la lucrarile scrise in termen de cel mult 5 zile de la comunicarea notelor, iar profesorii vor fi obligati sa ii informeze pe elevi despre rezultatul lucrarilor scrise in cel mult 15 zile de la sustinerea acestora.
O alta premiera este includerea in statut a dreptului elevilor de liceu de a participa la proteste in afara orelor de curs, activitatile urmand a avea loc la unitatea de invatamant, cu acordul Consiliului de Administratie. Elevii au dreptul de a forma sau de a adera la grupuri, organizatii, structuri in conformitate cu legile in vigoare, pot participa la sedintele Consiliului Elevilor, pot publica reviste, brosuri, publicatii diverse.
Se pastreaza reducerile de 50% la transport. Se introduce (o alta noutate) dreptul de a nu fi confiscate elevului bunurile personale care nu atenteaza la siguranta personala sau a celorlalte persoane. Toti elevii vor avea dreptul la asistenta medicala, logopedica si psihologica gratuita in cabinetele scolare sau la unitati medicale de stat.
Elevilor le este interzis sa distruga documentele scolare sau patrimoniul unitatii de invatamant, sa consume sau sa detina tigari, alcool, droguri sau sa participe la jocuri de noroc, sa foloseasca telefoanele in timpul orelor de curs fara acordul cadrului didactic, sa utilizeze un limbaj trivial sau sa aiba un comportament agresiv fata de colegi sau profesori, sa paraseasca perimetrul scolii in timpul programului scolar. Cat priveste aspectul elevului statutul prevede obligatia ca acesta sa vina la scoala intr-o "tinuta vestimentara decenta si adecvata", dar si sa poarte elementele de identificare in conformitate cu legislatia, regulamentele si deciziile unitatii de invatamant. O precizare importanta este ca tinuta vestimentara sau absenta acestor elemente de identificare nu reprezinta un motiv pentru a refuza elevului accesul in scoala. Este strict interzisa si difuzarea in perimetrul scolii de materiale electorale, de prozelitism religios sau obscene.
Septembrie 2016