Fascinatia pentru vechiul Bucuresti, pentru redescoperirea prin intermediul cartilor, imaginilor, povestirilor si legendelor a unei istorii uitate si chiar cenzurate pentru mai bine de jumatate de secol, a facut ca in oferta editurilor titlurile cu acest subiect sa isi sporeasca numarul tot mai mult. Lucrarea "Mahalaua Birjarii Vechi. In documente, imagini si confesiuni", publicata de editura Paralela 45 se alatura unei liste de titluri in crestere, foarte gustate de cititori. |
Elena Precupetu incearca in paginile volumului sa repovesteasca istoria unei zone a capitalei Romaniei, o strada de la periferia plina de culoare si viata, situata atunci la mica distanta de bariera Mosilor, punctul de care se legau multe amintiri si intamplari. Cum si cand au sosit primii birjari aici, nu se poate sti cu precizie, prima atestare datand abia de la jumatatea secolului XIX, cand un maior, pe nume Borroczyn a facut primii pasi in scrierea istoriei locurilor. Bucurestiul romanelor vechi, in care s-a trait si in care s-au nascut unii dintre bunicii si strabunicii nostri revine la viata prin acest fragment de biografie.
Mahalaua Birjarii Vechi era, asa cum povesteste autoarea si atesta imaginile, o lume amestecata si plina de farmec, impanzita de mici meseriasi care faceau de toate - de la croitorie, zidarie sau cizmarie la micul comert de odinioara. Aici locuiau in buna intelegere romani, armeni, macedoneni, greci si alte semintii amestecate, chiar daca, potrivit legilor nescrise ale mahalalei mai izbucnea cate un scandal, mai ales printre tinerii cu sangele fierbinte si nume de aparat. Erau aici curtile unor birjari precum "Vasile Birjaru" sau "Muscal Birjar", care preluasera numele meseriei ca nume de familie, si care trebuie sa fi fost invidiati si admirati de vecini pentru bruma de avere pe care reusisera cu greu sa o stranga. Si aici existau bogatii si saracii, existau figurile legendare si cele detestate, traditii si obiceiuri, un adevarat cod de a trai "cum se cuvine".
Mahalagii de aici nu aveau nevoie decat de universul reprezentat de zona lor familiara, iar orice plecare in exteriorul acesteia era o adevarata aventura, de neconceput pentru cei batrani.
O carte fascinanta pentru istorici si cei pasionati de Bucuresti, dar si pentru cei care isi doresc sa redescopere un trecut ce pare acum doar un vis.
Elena Precupetu - Mahalaua Birjarii Vechi. In documente, imagini si confesiuni, Editura Paralela 45, Colectia Odiseu, 2006