Conform teoriei culorilor, fara o sursa de lumina nu am putea distinge nici o culoare. Cu cat absoarbe mai multa lumina, cu atat o culoare devine mai vie, mai saturata, iar albul este culoarea ce reflecta in totalitate lumina. De fapt, albul la fel ca si negrul, nu sunt culori, fac parte din categoria non-culorilor.
Albul are prin definitie semnificatii pozitive, fiind un simbol al puritatii, curateniei, claritatii, igienei si rafinamentului. Este o culoare clasica ce nu va iesi niciodata din tendinte.
Poate cea mai frecvent utilizata culoare in design-ul interior este albul, in special in zonele de baie si cele destinate prepararii produselor alimentare. La baza acestui fapt sta o explicatie simpla: pe alb se pot vedea petele, permitand stergerea lor, pastrand astfel suprafetele curate si fara germeni. Negrul poate veni in completarea albului pentru a forma un aspect uimitor datorita contrastului ridicat.
Albul este aliatul caselor mici si apartamentelor de dimensiuni modeste. Alaturi de alte culori de lumina, albul le face sa arate mai mari, mai spatioase, cu atat mai mult daca se foloseste mobilier traditional din lemn clasic in nuante de bej sau alb fildes.
Mai ales in cazul locuintelor mici, unde decorul se impune a fi minimalist, albul devine alegerea cea mai favorizata pentru decorarea peretilor, tapitariei mobilierului, a mobilierului insusi, alaturi de ferestre si draperii.
Exista de asemenea o varietate de nuante de alb ce pot fi utilizate in combinatie cu alte nuante mai inchise sau cu nuante din familia proprie, cum ar fi galbenul alb si rozul alb. De asemenea se poate combina pentru un look clasic cu nuante de gri, sau chiar negru pentru accentuarea unei note sobre.
Pentru a oferi unei camere senzatia de spatiu si lumina, permite luminii naturale sa fie reflectata de peretii vopsiti in alb si introdu accente negre prin mobilier si accesorii.
Totul in aceste imagini se potriveste perfect. Motivul este simplu - totul este alb: peretii, tavanul, podeaua si mobila. Culoarea alba este potrivita pentru orice camera, si nu este niciodata "prea mult".
Sursa foto: 1,2
A.I.
editor artline.ro