In 1974, Nicolaescu a apelat la trupa Phoenix, mai exact la Nicu Covaci, pentru o parte din coloana sonora a filmului "Nemuritorii". Membrii trupei au intrat atunci in studioul Sahia Film sa reinregistreze patru piese care urmau sa fie coloana sonora a peliculei. Acestea sunt "Pseudo Morgana", "Lasa, lasa", "Strunga" si "Cocosii negri", melodii ce aparusera pe alte doua albume, anterior productiei filmului.
Amanare pana pe 18 aprilie
In cel de-al doilea proces, Covaci se bate pentru albumul "Cantafabule" cu Electrecord, UCMR si Credidam. Compozitorul vrea sa-si recupereze banii pe care ar fi trebuit sa ii incaseze pe drepturi de autor din comercializarea discurilor si casetelor albumului realizat in 1975. Potrivit lui Matei Sovarel, avocatul lui Nicu Covaci, dublul album s-a vandut in 2 milioane de exemplare, pana in 1977, cand Phoenix a plecat din tara. Dupa 1990, "Cantafabule", dar si celelalte albume au fost reeditate de Electrecord, dar nici pentru aceste produse membrii trupei nu au fost platiti. In urma acestui proces, Covaci spera sa castige aproximativ 100 mii de euro.
Ambele procese s-au amanat pentru data de 18 aprilie a.c., pentru ca in Cazul "Cantafabule", Matei Sovarel a cerut, la Credidam, reanalizarea si verificarea situatiilor vanzarilor albumului, din 1975 si pana acum, iar in cazul filmului "Nemuritorii" s-au administrat interogatorii reciproce.
Securitatea si-a pus amprenta!
Povestea incepe in 1974, cand trupa Phoenix a fost interzisa in Romania si nu a mai putut canta, decat ilegal. Hartuiti de Securitate, baietii au fost nevoiti sa plece din tara. Primul pas l-a facut Nicu Covaci, in 1976, la un an dupa aparitia albumului "Cantafabule". In 1977, el s-a intors in tara si i-a luat si pe ceilalti membri ai trupei. Inainte de a pleca din tara, in ’76, Covaci spune ca a primit niste drepturi de la UCMR si Electrecord. Cu toate ca albumul s-a vandut in continuare, fiind reeditat in 1991 de Electrecord, trupa nu a mai primit nici o remuneratie. Unul dintre obiectivele lui Covaci la acest proces este aflarea numarului de unitati vandute in perioada cat a fost el plecat din tara. Electrecord invoca faptul ca a trecut prea multa vreme si ca trebuie sa redeclare piesele pentru ca acestea nu mai sunt inregistrate, fiind sterse din ordinul Securitatii.
Nici o scrisoare, in 15 ani
In plus, avocatul lui Nicu Covaci ne-a declarat ca nu exista nici o urma de corespondenta intre partile actionate in judecata si compozitor pe perioada cat a lipsit din tara, adica 15 ani, corespondenta prin care ar fi putut sa-l anunte pe acesta ca are niste bani de ridicat.
La proces, cei de la Electrecord nu au depus nici o dovada din care sa rezulte ca Nicu Covaci le-a cesionat drepturile de autor. Pe de alta parte, nici compozitorul nu are vreo dovada in acest sens. Toate actele si inscrisurile lui Nicu Covaci au disparut in incendiul din 1994, cand i-a ars casa din Timisoara. Potrivit Legii drepturilor de autor, un astfel de document ar intra sub incidentele acesteia.
Fondatorul trupei Phoenix ne-a declarat ca, "atunci cand am deschis procesul, m-am gandit si la altii". Daca va avea castig de cauza, acest proces ar putea crea un precedent in Justitia si muzica romaneasca. Cu toate acestea, Covaci nu este sigur de rezultat. "Nu am sperante prea mari, ca doar suntem in Romania, unde magaria e in floare", ne-a mai spus artistul.
Trupa Phoenix va sustine pe 31 martie un concert la Timisoara, orasul natal al lui Nicu Covaci.