Desemnat de revista britanica Restaurant Magazine pentru a cincea oara drept cel mai bun restaurant din lume, El Bulli uimeste nu doar prin mancarurile preparate sub conducerea bucatarului sef Ferran Adria i Acosta ci si prin asezarea sa si aspectul rustic uimitor.
Restaurantul El Bulli se afla in localitatea Red Roses in regiunea Alt Empordà din Catalonia, Spania. Acesta, spun specialistii, este cel mai plin de imaginatie restaurant din gama haute cuisine si totodata este unicul care aplica perfect gastronomia moleculara, disciplina ce se ocupa cu studiul proceselor fizice si chimice care apar in timpul gatitului.
Celebra revista Restaurant Magazine intocmeste anual un top 50 al celor mai bune restaurante din intreaga lume, iar locul intai a fost ocupat de El Bulli in 2002, 2006, 2007, 2008 si 2009.
Ca orice restaurant de inalt rang, premiantul din Spania isi desfasoara activitatea pe o perioada limitata intr-un an. Sezonul se deschide in aprilie si tine pana in octombrie.
Daca va ganditi sa ajungeti in faimosul restaurant de top, El Bulli, trebuie sa stiti ca toate locurile se ocupa rapid prin rezervari ce se fac intr-o singura zi dupa inchiderea sezonului curent. Astfel imediat dupa luna octombrie 2009 fiecare masa pentru sezonul aprilie -octombrie 2010 este deja rezervata.
Pretul mediu in acest restaurant este de 250 de euro pentru o persoana si include un aperitiv, un fel principal si un desert. Chiar si asa profitul principal al restaurantului provine din cartile publicate sub sigla El Bulli.
Istoria restaurantului si cladirii in sine este bogata. Fundatia cladirii a fost turnata in 1961de germanul Hans Schilling si sotia acestuia care si-au dorit un restaurant. Numele El Bulli vine de la buldogii frantuzesti pe care Schilling i-a avut si i-a iubit enorm. Restaurantul a fost deschis prima data in 1964. In 1976 a castigat prima stea Michelin (ghidul Michelin fiind cunoscut in intreaga lume ca fiind cel care premiaza restaurantele si hotelurile de top), sub conducerea bucatarului sef Jean-Louis Neichel. Ferran Adria a intrat in stafful El Bulli in 1974 si a devenit sef al bucatariei in 1987. In 1990 restaurantul a castigat cea de-a doua stea Michelin, iar in 1997 a reusit sa indeplineasca toate conditiile pentru cea de-a treia.
Octombrie 2009