Ekaterinburg este capitala culturala a regiunii Ural, si al 4-lea oras ca marime din Rusia, dupa Moscova, Sankt Petersburg si Novosibirsk. Desi face parte din generatia de asezari din secolul XVIII, Ekaterinburg a cunoscut o dezvoltare rapida, care i-a asigurat statutul privilegiat de astazi.
Ghidurile turistice il marcheaza printre destinatiile importante, in primul rand datorita locatiei sale unice la hotarul dintre Europa si Asia. Strainii au transformat intr-un adevarat ritual trecerea dintr-un continent in altul, la fel cum au facut o traditie din a se fotografia cu picioarele simultan in cele doua lumi.
Ekaterinburg detine un frumos centru istoric, potrivit pentru a lua contact cu trecutul si asezamintele culturale ale localitatii din ultimele secole. Doua dintre strazile preferate atat de localnici cat si de turisti pentru promenada, sunt Vaynera si Lenina. In apropiere veti gasi administratia regiunii Sverdlovskaya, teatrul Drama si casa Sevastyanov, datand din primul sfert al secolului al XIX-lea.
“Biserica pe temelii de sange” este cel mai insemnat locas de cult din Ekaterinburg, pentru ca a fost cladita pe locul executiei ultimului tar al Rusiei. Un alt obiectiv consacrat este Ganya Pit, cu cele 7 biserici ale sale din lemn construite fara nici macar un cui. Numele locului este legat de povestea trista a ultimului tar Romanov, Nicolae al II-lea, care a fost ingropat impreuna cu familia aici.
Privind de departe spre catedrala, alaturi de aceasta se mai vede o biserica (biserica Inaltarii Domnului) si cateva corpuri de cladiri vechi, care constituie un complex arhitectural edificat la sfarsitul veacului al XVIII-lea. Ca multe alte edificii religioase, biserica ortodoxa a Inaltarii Domnului prezinta si astazi traumele regimului bolsevic, in vremea caruia a fost transformata in cladire administrativa.
Un exemplu elocvent pentru arhitectura ruseasca de acum doua secole ofera Casa Rastorguev, care a apartinut unuia dintre cei mai bogati comercianti ai epocii din zona Uralilor. In Ekaterinburg functionaza astazi peste 30 de muzee, printre care unele inchinate mineralelor si pietrelor pretioase din zona Ural, altele obiectelor vechi, istoriei sau obiectelor de arta. Colectia Shigir poseda cea mai veche sculptura din lume. Idolul Shigir a fost gasit in apropiere de Nevyansk si se estimeaza ca are o varsta de aproximativ 9,500 de ani.
Muzeul de Icoane Nevyansk cuprinde mai mult de 300 de exemplare provenite din secolele XVIII-XX. Pe langa biserici, muzee si conace, monumentele din Ekaterinburg pot fi de un posibil interes pentru turisti. Ekaterinburg este adesea numit capitala dansului contemporan, dupa cateva trupe care desfasoara o intense activitate in aceasta directie: Kipling, Provincial Dances si Tantstrest.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro