Ejmiatsin este cel mai mare oras "satelit" al Erevanului, al patrulea ca marime din Armenia si centrul spiritual al crestinilor din aceasta tara. Ejmiatsin a fost fondat de regele Vagarshak (1017-140) pe locul unei mai vechi asezari ce fiinta cu trei secole inainte de Hristos. Beneficiind de un potential militar important ( o puternica cetate, ziduri fortificate, santuri,) romanii transfera capitala Armeniei la Vagarshapat, iar dupa ce crestinismul este proclamat religie de stat in 301, orasul devine principalul centru religios.
Ejmiatsin a fost distrus in mod repetat de razboaie insa de tot atatea ori a gasit forta sa se refaca. Vorbind din punct de vedere istoric, cel mai valoros si atractiv monument din oras este catedrala Ejmiatsin, cunoscuta indeobste ca una dintre cele mai vechi din intreaga lume. Aceasta a fost construita in prima sa forma intre anii 301-303 de catre Grigorie Luminatorul aproape de palatul regal, pe urmele unui vechi templu pagan.
In anul 618 guvernatorul roman al Armeniei ordona inlocuirea bazilicii de lemn cu una cruciforma din piatra. Aceasta biserica a suferit de-a lungul timpului putine modificari de structura, si poate fi vazuta pana astazi. Picturile murale din interior au fost adaugate abia catre inceputul secolului al XVIII-lea, aproape de perioada in care s-a ridicat si turnul clopotnita. Catedrala se lauda odinioara cu cea mai mare colectie de manuscrise din Armenia, insa din motive de securitate aceasta a fost mutata in Muzeul Matenadaran. Imediat la vest de catedrala Ejmiatsin se gaseste Poarta Sf Treime care conduce catre impozantul palat patriarhal.
Pe teritoriul orasului Ejmiatsin s-au pastrat monumente din mai multe perioade istorice. Bisericile Sf. Hripsime, Sf. Gayane si Soghakat sunt alte trei edificii religioase de mare interes turistic. Biserica Sf. Gayane a fost construita in anul 630 si se distinge prin proportiile sale armonioase. Arhitectura a ramas si aici in cea mai mare parte neschimbata in ciuda renovarilor partiale din 1652 si a lucrarilor de intretinere ulterioare. Unul dintre cele mai mari avantaje ale acestor monumente culturale este spatiul liber pe care il au in jurul lor. Toate lacasele de cult descrise sau enumerate mai sus au fost incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.