Ein Hod, o mica asezare de pe muntele Carmel, chiar langa Haifa, ar putea fi usor trecuta cu vederea de orice turist. Dar Ein Hod este unul dintre cele mai interesante locuri de pe harta Israelului - si nu este de mirare ca in fiecare an numarul turistilor creste - un sat al artistilor israelieni si invitati, o colonie dedicata in exclusivitate artelor plastice contemporane. Artistii care stau in Ein Hod lucreaza unul alaturi de altul, iau adesea masa impreuna, discuta, fac schimb de idei, teme si trucuri, organizeaza expozitii, ii primesc in ateliere pe artistii veniti in vizita si pe stimpli turisti. Inconjurat de plantatii de maslini, cu deschidere spre Marea Mediterana si spre ruinele unei vechi fortarete cruciate, de secol XII, Ein Hod este un loc cu totul special.
Purtand in trecut numele de Ein Hawd, satul a revenit Israelului dupa 1948, numele fiind schimbat in Ein Hod in 1949, cand aici au fost adusi colonisti tunisieni si algerieni. iar in timp locuitorii arabi care au ales sa ramana au primit cetatenia israeliana. Insa cel care a fondat colonia artistica Ein Hod, in 1953, a fost chiar artistul de origine romana Marcel Iancu, unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai DaDa. Arhitect, pictor si teoretician al artei, Marcel Iancu a fost fondatorul acestui proiect, care este astazi unul dintre cele mai frumoase in lumea artistica a Orientului Mijlociu. Generatii dupa generatii de artisti din toata lumea au venit aici in vizita, unii au ramas sa lucreze, iar localitatea are asepctul unui muzeu in aer liber, mai ales sculptorii si arhitectii preferand sa isi expuna noile creatii in fata atelierelor. Muzicienii, pictorii si artistii din Ein Hod se intalnesc cel mai des in fosta moschee a satului, astazi transformata intr-un elegant restaurant, inspirat de Cafe Voltaire din Zurich. Vizitatorii sunt insa atrasi mai ales de numarul mare de galerii de arta, fiecare cu specializarea sa, de la pictura contemporana la ceramica, artizanat sau sculptura. Iar preturile sunt negociabile si destul de accesibile.
Ce puteti vizita in Ein Hod :
Muzeul Iancu-Dada : deschis in 1983, are in colectiile sale in principal lucrari ale lui Marcel Iancu, prezentand si istoria miscarii Dada, cu ajutorul creatiilor, documentelor si obiectelor personale. Un muzeu poate mic pentru un oras mare, dar in Ein Hod este chiar centrul activitatii artistice.
Muzeul Nisco al Muzicii Mecanice : un muzeu original, inedit, dedicat exclusiv vechilor cutii muzicale si altor intrumente si masinarii mecanice din Orientul Mijlociu. Colectia de cutiute muzicale a fost adunata in peste 40 de ani de fondatorul muzeului, Nisan Cohen, si cuprinde cutii muzicale, o orga automata, cateva gramofoane, piane si pianine mecanice si multe alte instrumente mecanice, majoritatea inca functionale.
Tot aici, in Ein Hod, au loc in fiecare saptamana concerte de muzica de camera, simpozioane si conferinte, dar si expozitii de arta, in principal arta israeliana contemporana, de la pictura si sculptura la bijuterii, proiecte arhitecturale, artizanat. In fiecare sambata, in piata centrala a asezarii, doritorii pot asculta si concerte de jazz.
Iulie 2008