Inteligenta, aceasta calitate umana pe care Aristotel o descrie in doua cuvinte “aroganta educata”, a preocupat umanitatea din perioada Antichitatii. Privitor la ea inteleptul Cicero constata urmatoarele, in perioada de sfarsit a Republicii Romane: “Caracterul fara inteligenta poate multe, insa inteligenta fara caracter nu valoreaza nimic”.
Astazi, lumea cunoaste si intelege mult mai bine secretul mintilor luminate din istorie, dar asta nu inseamna ca intrebarile se vor epuiza obligatoriu la un moment dat. Deocamdata, ce ii intriga pe cei mai multi cercetatori este relatia dintre muzica si inteligenta. Exista vreo legatura intre genul de muzica pe care il preferam si rezultatele in plan intelectual? Cei mai multi raspund categoric: da!
Efectul Mozart consta dintr-o serie de modificari pe care muzica compusa de W. Amadeus Mozart le induce asupra proceselor psihice, precum capacitatea de invatare, atentia si memoria. Mamele, in general sunt informate in legatura cu acest concept, pentru ca se refera la presupusa dezvoltare mai buna a creierului la copiii cu varste cuprinse intre 1-3 ani. Insa nu doar cei mici au de castigat ci si oamenii mari. In general, muzica simfonica activeaza creierul in proportie de 90% spre deosebire de alte genuri sau tango, care activeaza 50 % din suprafata sa.
Un studiu din 1993 publicat in revista “Nature” de Frances Rauscher si cativa colaboratori, a scos la iveala amanunte interesante. Astfel, dupa ce au ascultat 10 minute sonata K448 pentru doua piane, de Mozart, subiectii au prezentat o imbunatarire a gandirii spatial temporale. Metoda a dat roade chiar mai bune ca atunci cand subiectii au fost lasati in linste deplina. Rezultatele la testul de inteligenta au fost de asemenea mai mari cu 8 sau 9 puncte decat cele obtinute in alte conditii.
Efectul Mozart are insa si oponenti. In 1999, un alt psiholog american, nereusind sa demonstreze efectul muzicii clasice asupra coeficientului de inteligenta, a introdus aceasta teorie intr-un volum dedicat miturilor din psihologia populara, intitulat '50 Great Myths of Popular Psychology'. Autorul, Scott Lilienfeld, sustine cu tarie ca muzica lui Mozart “nu ne face mai destepti”.
Indiferent de partea cui ar fi adevarul, cert este ca muzica constituie unul din cele mai bune refugii de la stresul cotidian si reprezinta chiar o marca a personalitatii. Spune-mi ce muzica asculti ca sa iti spun cine esti.
Sursa foto
I. C.
editor artline.ro