Un tanar actor, cu un talent neobisnuit si capacitatea de a interpreta o gama vasta de roluri, Edward Norton s-a bucurat de succes inca de la debutul sau in filmul din 1996 Primal Fear. Prin interpretarea sa, care a surprins criticii si publicul, Norton a reusit sa salveze de la prabusire un film altfel pasabil, fiind nominalizat la Globul de Aur si la Oscar, un inceput remarcabil. Avea insa sa fie doar un prim pas reusit, Norton reusind sa mentina aceeasi cota artistica ridicata si in productiile urmatoare, intre care s-au remarcat American History X, The People vs. Larry Flynt, Fight Club. |
Provenind dintr-o familie respectabila - era nepotul lui James Rouse, un cunoscut om de afaceri - Richard Norton s-a nascut pe 18 august 1969 in Boston, SUA. Inca din adolescenta impresiona prin inteligenta si prin pasiunea cu care se implica in ceea ce il interesa, dar era in egala masura o persoana retrasa, poate prea serios pentru varsta sa. A inceput sa fie interesat de actorie inca din copilarie, cand dadaca sa, Betsy True (care va deveni ulterior actrita de teatru si film) l-a dus sa vada un musical inspirat de povestea Cenusaresei. La putin timp dupa aceea, Norton urmeaza cursurile de actorie pentru copii de la Columbia School for Theatrical Arts, facandu-si debutul pe scena la varsta de opt ani intr-o productie locala. Desi doar un copil Norton a impresionat prin seriozitate si talent, iar in scurt timp devine un preferat al spectacolelor scolare. In liceu se specializeaza in astronomie, istorie si mai tarziu japoneza, pe care o va studia si in timpul colegiului, cand joaca in mai multe productii teatrale studentesti.
Isi termina studiile, fiind licentiat in istorie si petrece cateva luni in Japonia. Se muta apoi la New York, unde va lucra pentru Enterprise Foundation, un grup care milita impotriva distrugerii orasului. Pentru Norton era o experienta de care se va folosi, dar dupa o perioada de activism se decide sa devina actor. Joaca in 1994 in piesa lui Edward Albee Fragments, dupa ce reusise sa il impresioneze la probe pe celebrul regizor. |
Edward Norton se va alatura apoi New York Signature Theater Company, care punea adesea in scenele piesele lui Albee. Avand un CV incarcat de roluri in piese de teatru, dublat de talent, Norton reuseste sa obtina rolul principal in Primal Fear, fiind ales din nu mai putin de 2100 de candidati. A reusit sa castige rolul dupa ce a imitat perfect accentul necesar personajului, pe care il invatase cu putin timp inainte din filmul Coal Miner's Daughter. Intensitatea si daruirea cu care Norton si-a sustinut proba i-a uluit pe cei prezenti, iar actorul a atras atentia producatorilor, care l-au considerat un tanar promitator, chiar inainte ca filmul sa fie lansat. In acelasi an joaca alaturi de Drew Barrymore in comedia muzicala Everyone Says I Love You. Like, care poate ar fi fost un esec daca regia nu era semnata de Woody Allen. La fel ca majoritatea actorilor din acest musical, cu exceptia Barrymore, Norton si-a cantat partitura, cu o versatilitate care a impresionat. Intr-un singur an - si primul in care juca in film - apare intr-un rol secundar, dar tratat cu aceeasi seriozitate in controversata productie a lui Milos Forman, The People vs. Larry Flynt.
In 1998 are alte doua evolutii remarcabile. Prima este in Rounders, alaturi de Matt Damon, si chiar daca filmul a fost prost primit de critica, interpretarea sa a atras din nou atentia. Dar nimeni nu era pregatit pentru urmatorul sau proiect, controversatul American History X. Felul in care Norton a reusit sa interpreteze rolul unui fost skinhead, care renunta la ideile sale dupa ce optiunea politica aproape il distruge i-a adus o nominalizare la Oscar, dar si acuzatii din toate partile. Zvonurile ca filmul a fost cenzurat de studiouri, la insistentele lui Norton, lansate de regizorul Tony Kaye au facut ca filmul sa fie un esec financiar. Filmul este insa apreciat nu doar de fanii lui Norton ci si de extremistii care sustin ideea ca pelicula a fost practic masacrata la montaj, si ca in versiunea initiala Norton revenea in grupare neo-nazista pentru a-si razbuna fratele.
Dupa ce apare in documentarul Out of the Past in calitate de narator, Norton, care reusise sa treaca de controversa American History X si sa-si pastreze cota in lumea filmului, apare intr-o adevarata capodopera a Generatiei X - Fight Club. Alaturi de Brad Pitt si Helena Bonham Carter, Norton realizeaza in aceasta ecranizare a romanului omonim al scriitorului Chuck Palahniuk cel mai bun rol de pana acum. Filmul devine un mit printre tineri si nu numai, iar Norton nu va mai reusi mult timp sa egaleze o asemenea evolutie actoriceasca. Controversat, sumbru, violent si chiar bolnav, este filmul unei generatii, care nu ezita sa se identifice pana la confuzie cu valorile anarhice si distructive ale peliculei.
Actorul joaca apoi in The Score, cu mai putin succes, apare in comedia neagra Death to Smoochy, in regia lui Danny DeVito si joaca in 2002 in thriller-ul Red Dragon. Chiar daca era pana la urma doar un remake dupa filmul Manhunter, din 1986, Red Dragon ii atrage atat pe fanii primei versiuni cat si pe iubitorii cartii. O alta colaborare interesanta este cea cu Spike Lee, pentru 25th Hour, in care Norton joaca rolul unui traficant de droguri, care isi traieste la maxim ultima noapte de libertate, urmand a fi incarcerat a doua zi. Din nou, desi filmul a fost apreciat de critici, succesul de box-office a fost modest.
Edward Norton starneste un nou scandal in lumea filmului dupa ce in 2003 apare in remake-ul The Italian Job, declarand public insa ca a acceptat rolul pentru ca era obligat prin contract. Producatorii il acuza ca saboteaza succesul filmului, care oricum nu straluceste prin nimic. Liber de obligatii de gen Norton se joaca din nou, de aceasta data in rolul unui cowboy in devenire Down in the Valley. Unul dintre cele mai interesante roluri este cel al unui magician de la inceputul secolului in filmul romantic The Illusionist, in care Norton joaca alaturi de Paul Giamatti si Jessica Biel. In stilul care il consacrase revine pe ecrane in acelasi an cu adaptarea cinematografica a unui roman W. Somerset Maugham, The Painted Veil.