Capodopera pictorului norvegian Edvard Munch este astazi unul dintre cele mai cunoscute tablouri din istoria artei moderne (fiind reprodus, imitat si parodiat in nenumarate forme), una dintre creatiile de referinta pentru curentul expresionist si o compozitie care continua sa dea nastere unor interpretari si analize adesea contradictorii. Dar ceea ce publicul larg nu a stiut era ca in coltul din stanga sus al lucrarii aflate astazi la Muzeul National de Arta, Arhitectura si Design din Oslo se gaseste un mesaj scurt si bizar, in creion, “Putea fi pictat doar de un nebun”. Aproape ascuns vederii celor care privesc in trecere panza, s-a speculat ca aceasta ar fi o farsa sau un act de vandalism al unui vizitator (desi este greu de crezut ca s-ar fi oprit doar la atat, tinand cont de controversele starnite la prima expunere), dar au fost si experti care au sperat ca autorul a fost chiar Munch.
Dupa analize indelungate si scanari in infrarosu, expertii institutiei au confirmat ca scrisul ii apartine chiar lui Munch, si foarte probabil acesta ar fi lasat mesajul dupa ce a primit critici negative si atacuri personale prima oara cand a expus “
Tipatul”. Nu putini au fost cei revoltati atunci de stilul si culorile folosite de Munch, iar tabloul expus atunci, in 1895, la Galeria Blomqvist din Oslo, nu a fost privit ca o compozitie revolutionara, ci ca un afront adus artelor plastice, iar pictorul nu putea fi decat “un nebun”. Ceea ce l-ar fi facut sa marcheze aceasta prima versiune a capodoperei sale (celelalte trei nu au aceasta inscriptie) aflata la muzeul norvegian, cu o ironica tristete a pictorului care a trecut in realitate printr-o cadere psihica dramatica, din care avea sa isi revina cu greu.