Nicolas Werth, Insula Canibalilor. 1933, o deportare-abandon in Siberia
Traducere de Silvia Colfescu
Aceasta este prima carte in limba romana despre "celalalt" Gulag, inventat de Stalin si de Iagoda, "ministrul lui de Interne", cu scopul de a "purifica din punct de vedere social" Uniunea Sovietica. Pe "insula canibalilor" au fost deportate 6.000 de "elemente socialmente daunatoare". Izolati in aceasta insula pustie, Nazino, pierduta in mijlocul fluviului Obi, debarcati fara provizii, fara unelte, dezbracati in gerul sfarsitului de iarna siberiana, deportatii au suferit de foame pana cand, in cele din urma, s-au devorat unii pe altii.
Nicolas Werth, director de cercetari la Centrul National de Cercetari Stiintifice din Paris, este cunoscut cititorilor romani in calitate de coautor al Cartii negre a comunismului.
Ilarion Tiu, Miscarea legionara dupa Corneliu Codreanu, volumul I, Dictatura regala (februarie 1938 - septembrie 1940). Mecanismele schimbului de generatie
Ilarion Tiu este istoric si jurnalist la pagina de istorie recenta a Jurnalului National.
Cartea lui de debut expune, echilibrat, cu detasarea cercetatorului si analistului, transformarile interne petrecute in Miscarea legionara dupa instaurarea regimului personal al regelui Carol al II-lea, perioada in care principalii "lideri traditionali" ai organizatiei au fost ucisi in inchisori prin asasinat (Corneliu Codreanu) sau ca urmare a unor represalii (in urma atentatului asupra prim-ministrului Armand Calinescu).
Hedi Fried, Franturi dintr-o viata. Drumul la si de la Auschwitz
Traducere de Anca Oprea
In veacul al XX-lea, uciderea in masa a capatat proportii nemaiintalnite in istorie.
Genocidul armenilor, Holocaustul in care milioane de nevinovati si-au pierdut viata, asasinarea a zeci de milioane de inocenti in lagarele si inchisorile comuniste, omorurile care au injumatatit populatia Cambodgiei, purificarea etnica in sud-estul Europei, generalizarea torturii ca metoda de lupta, terorismul sunt doar fenomenele cele mai vizibile care conduc la ideea ca violenta umana a atins un nivel care ameninta umanitatea insasi.
Hedi Fried este inca una dintre fiintele care depun marturie despre ororile acestui secol. Nascuta in orasul Sighet din Maramures, ea a fost internata, in timpul ocupatiei maghiare asupra Transilvaniei de Nord, impreuna cu intreaga familie, in lagar. La Auschwitz, ambii parinti au fost gazati. Impreuna cu sora ei, a ajuns in lagarul de munca de la Bergen-Belsen, de unde au fost eliberate.
Traieste in prezent in Suedia. Remarcabila in cartile lui Hedi Fried este capacitatea ei de a povesti fara ura aceasta cumplita experienta care a frant mii de existente si obsedeaza mii de constiinte.
Ernest Bernea, Moartea si inmormantarea in Gorjul de Nord
editie ingrijita de Rodica Pandele
Lucrarea este rezultatul unor cercetari de teren etnosociologioce intreprinse in anii 1930 si 1934, in cadrul activitatii Institutului Social Roman al prof. Dimitrie Gusti la Runcu, in anul 1930 si in alte doua sate invecinate: Arcani si Dobrita. Autorul a asistat si inregistrat amanuntit, prin observatie directa, doua inmormantari: una de copil, a Mariei I. Lepadus, si alta de flacau (fecior), a lui Constantin Sarbu.
Ernest Bernea, Dialectica spiritului modern
editie ingrijita de Rodica Pandele
Cartea reprezinta o culegere de eseuri culturale, bazate pe experienta de socioetnolog si filosof a lui Ernest Bernea. Tematica ei include probleme referitoare la Renastere, Ev Mediu, Umanism si Reforma, dar si reflectii de ordin general privitoare la chestiuni ca integrarea omului in natura, materialismul contemporan, problema libertatii si contradictiile ei, progresul in conceptia moderna. Cartea se incheie cu un eseu substantial despre drama lumii moderne.
Silvia si Ioan Sbarna, Cipru - Ghid turistic
Temple grecesti, ruine romane, biserici bizantine, castele cruciate si hoteluri moderne cu servicii ireprosabile sunt motivele pentru care multi dintre noi aleg ca destinatie de vacanta insula Cipru. Frumusetea naturii, litoralul, plantatiile de portocali si maslini, padurile de pini si cedri se combina cu arhitectura calma si eleganta si va garanteaza un peisaj de vis.
In acest ghid veti gasi tot ce trebuie sa stiti despre Cipru: informatii culturale si istorice, trasee, sfaturi practice si harti.
Sursa : HotNews.ro
Iunie 2007