"De la mahala pna la Clubul miliardarilor si de la abator la Teatrul National, de pe Calea Victoriei n "republica tiganeasca de la Fntnele" si de la Hanul lui Manuc n piata Garii de Est, cititorul contemporan patrunde pas cu pas ntr-o lume uitata, animata de o umanitate diversa, pestrit colorata si, de cele mai multe ori, emotionanta. Nefiind o reconstituire retrospectiva, nostalgica si, implicit, idealizata, a Bucurestiului dintre cele doua razboaie, cartea de fata ne prilejuieste ntoarcerea n timp si n spatiu, ntr-un oras forfotitor, a carui imagine - fotografic exacta - se recompune cu ajutorul unor decupaje pregnante din realitatea imediata a anului 1935, netrucata si, tocmai de aceea, de o intensa autenticitate." Carmen Musat |
La Bucuresti, nu e nevoie sa intri la restaurant pentru a te ospata, deoarece ntregul meniu l gasesti la ndemna si pe strada. De la tuiculita "la botul calului" gasesti numaidect aperitivul ideal, un fin peste afumat, a carui pielita de aur sclipitor asteapta doar sa fie jumulita. Fripturile te asteapta la toate rascrucile, bine rumenite, ardeiate si mai cu seama "mititeii", a caror aroma, cu chemarea lor de usturoi, atta pofta numaidect.
Pare ciudat ca dificultatea ncepe de la desert! Ce sa iei mai nti?
Chioscurile si rafturile cu fructe de pe strazi sunt de o bogatie neasemuita. Sute de varietati de pepeni galbeni, zeci de varietati de pepeni verzi, pe care "omul de pe strada" i taie sau i sparge la marginea trotuarului si la taraba negustorului.
Realitatea ilustrata, an IX, nr. 460 din 13 noiembrie 1935
"Ziaristii romni nu au ncetat sa-si exprime uimirea ori de cte ori au aflat cte ceva despre ingeniozitatea publicitarilor de peste ocean ori n alte tari europene. Sa urmarim cteva dintre articolele publicate n revista Realitatea ilustrata."
Marian Petcu
Bucurestii anului 1935, Editura Tritonic, Colectia Comunicare.Media, Bucuresti, pret 13 RON