autor: Mircea Eliade
Editura Herald
Despre carte:
In Religii australiene Eliade ofera o critica explicita a "analfabetismului religios al atatora dintre cei care scriu despre religiile primitive" si argumenteaza in favoarea istoricitatii acestora, impotriva atat a evolutionistilor cat si a decadentistilor romantici, care vad dezvoltarea religiei ca pe o miscare liniara de la simplu la complex, primii "in sus", iar ultimii "in jos".
Aceste abordari, si altele, sunt aplicate la datele despre religiile aborigenilor australieni - Zei Supremi, Eroi Culturali, rituri de initiere si mortuare, vraci. Eliade manevreaza sursele clasice cu judecata echilibrata a istoricului si selecteaza aspectele valoroase ale celor mai bune autoritati moderne, intre care Berndt, Elkin, Stanner si Petri. Utilizand aceste date, el se misca de la inferenta la ipoteza si detecteaza prezenta anumitor tipare de ritual si credinta care apar in religiile de pe intreg continentul australian. Eliade s-a bazat pe intuitie ca sa descopere structuri si configuratii generale. Modelele si metaforele au ajuns sa fie privite, cum a prezis Max Black, ca o parte respectabila a culturii stiintifice: "Caci stiinta, la fel ca disciplinele umaniste, la fel ca literatura, este o problema de imaginatie."
Eliade subliniaza ca descoperirea influentelor din Melanezia si alte parti ale Sud-Estului asiatic, precum si din zone mai indepartate cum ar fi India, a distrus pentru totdeauna notiunea simplist evolutionista a caracterului de Naturvolk cu adevarat "primitiv" al religiilor australiene, citand dovezi arheologice si lingvistice impecabile. Propria sa eruditie vasta in domeniul religiilor orientale si al samanismului siberian ii permite sa puna intr-o solida perspectiva comparata descoperirile sale privitoare la riturile de initiere si cultele secrete.
"Scopul ultim al istoricului religiilor", scrie Eliade in concluzia finala a cartii sale, "nu este sa arate ca exista un anumit numar de tipuri sau tipare de comportament religios, cu simbologiile si teologiile lor specifice, ci mai degraba sa le inteleaga semnificatiile. Iar semnificatiile acestea nu sunt date odata pentru totdeauna, nu sunt `pietrificate` in respectivele tipare religioase, ci sunt mai degraba `deschise`, in sensul ca se schimba, cresc si se imbogatesc de o maniera creativa in procesul istoric."
Victor Turner - University of Chicago
Despre Autor: MIRCEA ELIADE (13 martie 1907-22 aprilie 1986). Studii liceale la Colegiul Spiru Haret (unde e coleg cu Arsavir Acterian, Constantin Noica, Barbu Brezianu); devine interest de ocultism, stiintele naturii si alchimie; invata italiana, engleza, studiaza in particular persana si ebraica. Studiaza filosofia la Bucuresti si Calcutta; doctoratul in filosofie cu o lucrare despre gandirea si practicile yoga (1933). Intre 1933 si 1940 tine cursuri de filosofie si de istorie a religiilor la Universitatea din Bucuresti. Perioada de intensa activitate publicistica; face parte din grupul Nae Ionescu si are legaturi cu extrema dreapta romaneasca. Pleaca la Paris in 1945 iar incepand din 1957 se stabileste la Chicago, ca profesor de istorie comparata a religiilor. Devine membru al unor institutii ilustre, primeste mai multe doctorate honoris causa.
Opera stiintifica (selectiv)
Yoga: Essai sur les origines de la mystique indienne (1936), Cosmologie si alchimie babiloniana (1937), Comentarii la legenda mesterului Manole (1943), Traite d'histoire des religions (1949), Le Sacre et le Profane (1956), Aspects du mythe (1963), Le mythe de l'eternel retour (1969), Le Chamanisme et les Techniques archaiques de l'extase (1974), Istoria credintelor si ideilor religioase (1976-1983)
Opera literara (selectiv)
Maitreyi (1933), Huliganii (1935), Santier. Roman indirect (1935), Domnisoara Christina (1936), Sarpele (1937), Nunta in cer (1938), Nopti la Serampore (1940), La tiganci (1969), Noapte de Sanziene (1971),In curte la Dionis (1977)
*Carte recomandata de Radio Romania Cultural.
Despre Editura Herald
Infiintata din 1994, Editura Herald are un profil editorial structurat si coerent, dublat de calitatea inalta a lucrarilor, in acest fel si-a asigurat o pozitionare distincta pe piata si o prezenta marcanta la incidenta unor domenii ca spiritualitate, religie, teologie, filozofia culturii, ezoterism.
Cele 20 de colectii tematice sunt structurate in asa fel incat sa ofere cunoasterea detaliata a unui domeniu anume. edituraherald.ro
Referinte:
„Peste 20 de colectii cu titluri dintre cele mai incitante.” (Observator cultural);
„Editura Herald, stapana nisei cartilor de spiritualitate…” (New York Times Book Review)
Octombrie 2012