Bucuresti, 25 august 2011 – “Nu ti-e somn, ursuletule?”, povestea care i-a adus succesul scriitorului irlandez Martin Waddell, este noua aparitie a editurii Cartea Copiilor. Cartea, prin tonul bland al cuvintelor si prin candoarea ilustratiilor realizate de Barbara Firth, reprezinta atat o fermecatoare poveste de culcare pentru copii, cat si o lectie de rabdare si intelegere pentru parinti.
In miezul iernii, intr-o padure coplesita de zapada, Marele Urs si nazdravanul Pui de Urs se duc la culcare, dupa o zi de joaca. Marele Urs il inveleste pe cel mic in patutul sau, asezat in cea mai intunecoasa si linistita parte a pesterii. Insa nici povestea de culcare, nici lumina jucausa a focului din camin nu-l ajuta pe ursulet sa adoarma. Motivul este frica de intuneric. Marele Urs ii aduce, pe rand, trei felinare, insa Pui de Urs este inca speriat de intunericul care se zareste la gura pesterii. Atunci Marele Urs ii arata ca nu are de ce sa se teama, mergand impreuna afara. Ursuletul adoarme astfel in bratele parintelui sau, mangaiat de razele lunii.
“Temerile si nevoile copiilor mici sunt cat se poate de reale si concrete pentru ei. Cand am scris despre ele, n-am avut nicio clipa intentia de a le desconsidera sau de a le rezolva rapid printr-un happy-end fortat, cum fac multe povesti. Deznodamantul fericit trebuie sa decurga firesc din desfasurarea povestii. Orice poveste pentru copii trebuie sa fie nu numai originala, amuzanta sau emotionanta, ci si... cinstita”, marturiseste Martin Waddell referitor la cartea sa.
Autorul irlandez s-a facut remarcat prin cartile sale pentru copii si adolescenti. Inca din copilarie, obisnuia sa inventeze tot felul de intamplari pe care le povestea celor din jur intr-o maniera foarte captivanta, dupa cum ii place sa-si aminteasca. Pasiunea pentru povesti nu l-a parasit niciodata si, dupa o scurta si neconvingatoare cariera de fotbalist, s-a intors la adevarata sa vocatie, literatura. "Nu ti-e somn, ursuletule?" (Can't You Sleep Little Bear?) este cartea sa de referinta, iar pentru intreaga opera a primit in 2004 cea mai importanta distinctie care se acorda autorilor de carti pentru copii - premiul “Hans Christian Andersen”.
Cele doua personaje prind viata datorita ilustratiilor in acuarela ale artistei britanice Barbara Firth. Nuantele folosite, contrastul dintre albastrul intunecat al noptii si auriul focului si al lunii confera caldura si seninatate povestii. Traducerea este realizata de Andreea Demirgian, autoare de carti pentru copii si realizatoare de emisiuni la Radio Romania International.
Cartea, recomandata copiilor intre 2 si 6 ani, este disponibila pe site-ul editurii, la pretul de 24 lei.
Despre Cartea Copiilor.
Editura Cartea Copiilor este o editura tanara care, din 2007, ofera micilor cititori romani cartile unora dintre cei mai populari autori si ilustratori internationali. Editura Cartea Copiilor a tradus titluri clasice din literatura pentru copii a lumii, carti consacrate de-a lungul deceniilor, cum ar fi seria iepurasului Miffy, de Dick Bruna, "Omida mancacioasa” (Eric Carle) sau „Iepurasul de catifea” (Margery Williams). Cartea Copiilor se deosebeste de celelalte edituri de carti pentru copii din Romania prin accentul pus pe ilustratii, la fel de valoroase ca mesajele transmise. Toate titlurile au fost alese in asa fel incat sa cultive gustul copiilor pentru frumos si pentru arta, printr-o diversitate de stiluri de ilustrare: tehnica colajului, folosita de Eric Carle, unica in literatura pentru copii, desenul minimalist al lui Dick Bruna, arta lui Silke Leffler inspirata din design textil, delicatetea acuarelei utilizate de Anita Jeram si Ágnes Keszeg sau stilul abundent in detalii, abordat de japoneza Nami Adachi si de finlandezul Mauri Kunnas. Mai mult, Cartea Copiilor ofera celor mici jucarii de plus, puzzle-uri, jocuri sau planse de colorat cu personajele lor preferate.
COMUNICAT
August 2011