Marti, 29 martie, de la ora 18:00 va debuta Stagiunea de colectie, o serie noua de evenimente prin care vor fi valorificate partiturile rare din patrimoniul Bibliotecii Nationale a Romaniei. Evenimentele se vor desfasura la Sala Symposium a Bibliotecii Nationale (Bd. Unirii nr. 22).
Organizate in seri de marti, o data la doua saptamani, in perioada 29 martie – 7 iunie 2016, de la ora 18.00, concertele Stagiunii de colectie vor reinvia pagini valoroase din muzica universala si romanesca, oferind spectatorilor oportunitatea de a face o incursiune sonora in istorie.
Partiturile alese sunt Editii Princeps ale unor lucrari celebre, versiuni rare si, deopotriva, fac parte din colectiile personale ale marilor muzicieni romani.
Pe parcursul spectacolelor, publicul va fi ghidat atat de interpretii participanti, cat si de cercetatori ai Bibliotecii care, in cadrul fiecarui concert, vor face scurte prezentari interactive ale partiturilor. Toate concertele Stagiunii vor fi transmise online, prin live streaming pe platforma EnjoyTV.ro, iar intrarea va fi libera.
Programul Stagiunii de colectie, Vol. 1, de marti, 29 martie va fi:
Sonata pentru vioara si pian in mi minor KW 304 de Wolfgang Amadeus Mozart
Fuga din Sonata I in sol minor BWV 1001 de Johann Sebastian Bach
Pavane si Bourree din Suita op. 10 de George Enescu
5 Bucoliques de Witold Lutoslawski
Vor interpreta:
Alexandra Tanase – vioara
Iulian Ochescu – pian
Iar prezentarile vor fi facute de Raluca Bucinschi – cercetator si Diana Gheorghiu – compozitor.
Evenimentul este organizat de Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania (UCIMR), cu o experienta de peste 20 de ani in promovarea artistilor interpreti, in parteneriat cu Biblioteca Nationala a Romaniei, cu scopul de a face accesibile publicului larg lucrarile de patrimoniu promovand, in acelasi timp, interpretii valorosi ai noii generatii.
Alexandra Tanase este absolventa a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, la clasa de vioara a profesorilor Ioana Croitoru si Ladislau Csendes si castigatoare a numeroase burse de studiu sustinute de personalitati ale muzicii culte actuale, desfasurate atat in Romania cat si peste hotare. Alexandra Tanase colaboreaza constant cu Orchestra Filaromonicii „George Enescu” si a concertat sub bagheta unor dirijori precum Horia Andreescu, Misha Katz, Jin Wang, Bojan Videnoff sau Gabriel Bebeselea.
Iulian Ochescu este student in anul al III-lea la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti la clasa prof. Dana Borsan, castigator a peste 20 de premii nationale si internationale la concursuri de pian, dintre care se disting Premiul I, Premiul „J.S.Bach” si Marele Premiu la concursul international Millenium Piano, Premiul I la Concursul international Pro Piano-Romania. A studiat in cadrul unor cursuri de maiestrie cu pianisti si profesori de recunoastere internationala, iar activitatea sa artistica include aparitii in calitate de solist alaturi de Orchestra de Camera Radio si Orchestra Filarmonicii Ion Dumitrescu. A concertat la Festivaluri din Suedia si Austria si in prezent este bursier al proiectului SoNoRo Interferente.
Raluca Bucinschi, cercetatorul implicat in coordonarea acestui proiect, s-a dedicat in realizarea de expozitii si lucrari de specialitate care au avut in prim-plan compozitori precum Richard Wagner, Giuseppe Verdi, Benjamin Britten, Richard Strauss, Gerge Gershwin, Archangelo Corelli, Carl Philip Emmanuel Bach, Maurice Ravel sau Johann Strauss.
Diana Gheorghiu, compozitorul care a contribuit la selectia programului propus, a studiat cu profesorul Octavian Nemescu la Universitatea Nationala de Muzica si este considerat primul creator roman care a utilizat tehnologia AR (Augumented Reality) intr-o lucrare clasica de muzica contemporana, iar interesul sau recent in compozitie este cel de a explora dimensiunile unei estetici personale in cautarea „memoriei eterne”, semnatura sa creativa fiind „tehnica umbrelor captive”. Diana Gheorghiu este co-fondatoare a Academiei de vara si Festivalului „ICon Arts” din Sibiu – unul din cele mai importante evenimente internationale independente de arta contemporana din Sud-Estul Europei, unde, incepand cu anul 2013, coordoneaza si programul „Compozitor in rezidenta”.
Stagiunea de Colectie este un proiect co-finantat de AFCN si se deruleaza in cadrul programului „Oportunitati la Tine Acasa”, lansat de UCIMR in anul 2009, dedicat tinerilor interpreti exceptionali din domeniul muzicii culte din Romania.
Martie 2016