Filminute, festivalul international de film de un minut, desfasurat la Londra, Marea Britanie anunta ca termenul limita de inscriere in editia 2007 este 20 august. In cadrul festivalului sunt prezentate, premiate si promovate cele mai bune filme de un minut din intreaga lume.
Un juriu international, compus din specialisti de renume din domeniul cinematografiei, artei, literaturii si publicitatii, va desemna in septembrie castigatorul premiului Best Filminute.
La editia inaugurala Filminute 2006 au fost selectate in finala filme din 8 tari, dintr-un total de inscrieri din 25 de tari. Pentru a inscrie un film sau pentru a afla mai multe despre initiativa Filminute accesati site-ul www.filminute.com. |
Organizatorii festivalului international de film de un minut, au anuntat componenta de baza a juriului la editia 2007 a festivalului.
John Ketchum, presedinte al juriului si co-fondator Filminute a reunit un grup international de personalitati de renume din industriile de film, literatura, arta si comunicare. In luna septembrie a acestui an, juriul Filminute va aplica experienta si cunostintele sale in determinarea castigatorului si mentiunilor de onoare a premiului BEST FILMINUTE 2007.
Printre membrii juriului se numara:
Michael Ondaatje - romancier si poet remarcabil, a carui lucrare The English Patient ("Pacientul Englez"), onorata cu Premiul Booker, a fost adaptata intr-un film in regia lui Anthony Minghella, castigator al Premiilor Oscar si Bafta. Ondaatje este de asemenea autorul inestimabilei lucrari The Conversations: Walter Murch & The Art of Editing Film ("Conversatiile: Walter Murch si Arta Montajului de Film"), unde acesta exploreaza rolul unic al specialistului in montaj in procesul de creare a unui film.
Kevin Roberts - CEO Worldwide al Saatchi & Saatchi, una din organizatiile creative de top din intreaga lume, avand 7000 de angajati in 83 de tari.
De asemenea, Roberts este autor al Sisomo: The Future on Screen ("Sisomo: Viitorul pe Monitor"), volum ce analizeaza rolul central al imaginii (SIght), sunetului (SOund) si miscarii (MOtion), cat si impactul pe care il au aceste elemente asupra accelerarii conectiunilor emotionale in era digitala.
Samira Makhmalbaf - cineasta iraniana cu diverse premii la activ, a carei film Sib (cunoscut si sub denumirea de The Apple / "Marul") din anul 1998, a fost acceptat in selectia oficiala a Festivalului de Film de la Cannes, ceea ce a transformat-o in cea mai tanara (18) regizoare ce obtine acest calificativ.
Dra Makhmalbaf a mai castigat numeroase premii internationale, inclusiv premii din partea juriului de la Cannes, in 2000 si 2003.
Klaus Eder - Secretar General al FIPRESCI (Federation Internationale de la Presse
Cinematographique), federatia internationala a criticilor si jurnalistilor prefesionisti de film, cu sediul in Munchen. Premiile FIPRESCI, de o distinctie aparte, sunt acordate in cadrul celor mai importante festivaluri de film din intreaga lume.
Kenichi Kondo, Muzeul de Arta Mori, Tokio - in calitate de custode specializat in arta video, Kenichi Kondo are responsabilitatea de a intari accentul muzeului Mori asupra artei si culturii contemporane prin diversele sale initiative, printre care evenimentul Bill Viola 2006 si John Wood and Paul Harrison Show.
"In 2006, Filminute a inspirat si entuziasmat audientele cu acel format de un minut - in special atunci cand un film avea un continut remarcabil ce rezona peste limita de un minut," a declarat John Ketchum, co-fondator si presedinte al juriului Filminute.
"Sunt foarte incantat de grupul de personalitati pe care l-am reunit pentru 2007 si abia astept sa vad felul in care ei vor juriza ceea ce va fi obligatoriu o serie si mai impresionanta de filme selectionate in finala."
Anton Groves, a carui productie britanico-romana "Line" a castigat premiul BEST FILMINUTE 2006, afirma ca, in timp ce expunerea mondiala si cresterea volumului de munca au constituit aspectul cel mai placut al participarii la Filminute 2007, juriul a fost si el un stimulent decisiv. "Personalitati de top din industriile de film si creative reprezinta niste stimulenti uriasi. Atunci cand ai la dispozitie doar un minut ca sa atragi cu un film atentia acestor oameni, vei aborda la sigur aceasta provocare cu si mai multa seriozitate decat te asteptai initial."
Membru al juriului din editia Filminute 2006 si director artistic al Institutului de Arta Contemporana din Londra, Ekow Eshun, spune ca Filminute "a demonstrat un nivel inalt de editare si o evolutie calitativa a continutului generat de utilizatori (UGC). Filminute a stabilit un standard anume chiar din prima sa editie, iar eu sunt foarte curios sa vad cat de sus se poate ridica acest standard."
Sursa : HotNews.ro
Iunie 2007