Nu se stie cat de mult ar fi valorat orasul Edinburgh fara cea mai de pret nesteama a sa: Castelul Edinburgh. Fortareata de pe Castle Rock domina peisajul cu emfaza asa cum putine o mai fac in zilele noastre pe teritoriul Scotiei si chiar in Europa. Inaintea istoricilor, geologii si arheologii au constatat primii aspecte ce scot in evidenta caracterul unic al locului. Dealul pe care se inalta zidurile cetatii a facut parte, cu foarte mult timp in urma, dintr-un vulcan iar in epoca bronzului aici s-a infiripat prima comunitate umana locala.
Castelul in sine a fost ridicat in prima forma prin secolul al XII-lea dar de atunci si-a schimbat infatisarea de multe ori pentru a tine pasul cu tehnica militara. Castelul Edinburgh impresioneaza turistii prin starea buna de conservare, prin pozitia pitoreasca si istorisirile ce se fac pe temeiul sau. Castelul a reintrat in atentia monarhilor abia in secolul al XIX-lea cand romancierul Walter Scott a inceput sa scrie despre istoria scotienilor. Dupa 189 de ani in care edificiul a zacut practic in umbra uitarii, George al IV-lea a fost cel care a revizitat castelul.
Prima casa din orasul Edinburgh a fost construita in zona din fata castelului, pe unde se gaseste astazi Lawnmarket, iar apoi au urmat altele in lungul bulevardului principal. Dintre cele mai apreciate experiente ale vizitatorilor sunt de mentionat: popasul in imensa sala Great Hall, construita la 1511, admirarea insemnelor regale ale Scotiei, cu coroana impodobita cu pietre pretioase, sabia si sceptrul. De asemenea, o impresie deosebita lasa vizitatorilor asa-numitul Mons Meg, o improvizatie de tun datand din Evul Mediu, considerat printre cele mai vechi din lume.
Nu este de omis nici Muzeul National de Razboi al Scotiei, gazduit in incinta castelului, respectiv, incursiunea in pivnitele intunecate in care au fost osanditi prizonierii razboiului din secolul al XVIII-lea. Printre atractiile de top ale castelului se numara si Piatra Destinului, deasupra careia monarhii scotieni au fost incoronati timp de secole. In secolul al XIII-lea, Piatra a fost capturata de un rege englez invadator si multi monarhi scotieni au luptat pentru a o recastiga.
La inceputul secolului al XIV-lea fortareata de pe vulcanul stins a fost avariata in luptele dintre Edward I al Angliei si Robert the Bruce, castelul reintrand in posesia scotienilor abia in 1341. In 1650 Oliver Cromwel invada Scotia, captura castelul si il executa pe Charles I. In perioada 1757-1814, mii de prizonieri de razboi au fost inchisi intre zidurile castelului, marcandu-se in acest mod o pagina neagra a istoriei sale.
Maretia arhitecturala a monumentului cladit pe Castle Rock, valoarea istorica a locului in care s-a nascut Iacob I al Angliei, superstitiile ce planeaza asupra locului in care au fost tinuti mii de prizonieri, toate acestea fac din castel cel mai important obiectiv turistic al Edinburgh-ului.
I. C.
editor artline.ro
Ianuarie 2014