Desemnat de specialisti ca unul dintre cele mai ravnite orase europene, Edinburgh este fara indoiala bijuteria tinuturilor scotiene. Desi nu este cel mai mare din tara ca numar de locuitori, fiind devansat de Glasgow, frumosul Edinburgh a fost ales inca din secolul al XV-lea sa indeplineasca cea mai inalta functie administrativa, aceea de capitala.
Robert Louis Stevenson, unul dintre fiii orasului, facea o remarca ce a ramasa inca vie in memoria tuturor: "Edinburgh este ceea ce Parisul ar trebui sa fie". Intradevar, locul ascunde adevarate comori culturale imbracand insa totul cu mantia de aur a simplitatii. Nimic nu este scos evidenta abuziv, insa fiecare element contribuie in felul sau la imaginea de neegalat a orasului.
Majoritatea punctelor promovate ca atractii turistice sunt localizate relativ aproape de centru fiind asaltate de turisti mai ales in perioada anotimpului cald, atunci cand zilele sunt mai lungi si temperaturile mai ridicate. Anual sosesc in Edinburgh circa 3,6 milioane vizitatori care raman impresionati de frumusetea acestui colt al Europei.
Edinburgh este impartit in doua zone distincte, diferite din punct de vedere a trecutului si morfologiei urbane. Prima constituie centrul istoric sau "orasul vechi" si este dominata de castelul medieval iar a doua este "orasul nou", dezvoltat incepand cu secolul al XVIII-lea.
Daca doriti sa cunoasteti istoria acestui oras antic intr-un ambient placut si constructiv, puteti efectua o scurta vizita la muzeul dedicat lui. Muzeul Edinburgh cuprinde o serie de obiecte interesante si functioneaza intr-o cladire la randul ei valoroasa, din veacul al XVI-lea.
Situat pe spinarea unui vulcan stins, castelul Edinburgh adaposteste elemente care au supravietuit inca din secolul al XII-lea, fiind din acest motiv unul dintre simbolurile orasului. Aici, camera coroanei scotiene atrage atentia prin frumusetea si valoarea bijuteriilor pe care le adaposteste si prin vechile insemne de stat.
Palatul Holyrood a functionat initial ca manastire in perioada medievala iar mai tarziu ca resedinta a Reginei Maria a Scotiei. Astazi cladirea este folosita de familia regala cu ocazia ceremoniilor importante fapt care nu impiedica din fericire turistii sa o si viziteze.
Nu mai putin interesanta este Gradina Botanica Regala, una dintre cele mai vechi si mai complexe din intreaga lume, despre care se spune ca adaposteste 6% din plantele cunoscute la ora actuala. Impresionanta expozitie a fost deschisa intaia data la anul 1670 si de atunci a fost imbogatita necontenit cu numeroase specii de plante.
Sursa foto:
http://www.cityofedinburgh.com/images/Edinburgh.jpg