Festivalul Etnografic al Comunităţilor Mureş-Călimani (al Văii Mureşului) este organizat de Instituţia Prefectului judeţului Mureş şi de Asociaţia Comunităţilor Mureş-Călimani, care reuneşte 12 comunităţi.
Manifestarea urmează să fie deschisă oficial, la ora 15,00, în locul numit "La alei" din comuna Răstoliţa, cu vernisajul expoziţiei Taberei internaţionale de sculptură. Sculpturile din lemn reprezintă lucrări pe teme etnografice şi vor fi donate şi montate pe locul festivalului.
După ora 16,00 este programat un recital de muzică populară susţinut de Nicolae Furdui Iancu şi formaţia Crai Nou, apoi un spectacol al Ansamblului Artistic Mureşul. Seara vor concerta Ducu Bertzi şi Marius Batu, precum şi formaţiile Tabasco şi AGWeinberger. Prima zi a Festivalului Văii Mureşului se va încheia cu un foc de tabără.
Potrivit organizatorilor, manifestarea a fost iniţiată cu scopul de a promova tradiţiile populare, arta culinară specifică, meşteşugurile şi portul popular, în vederea dezvoltării turismului în Defileul Topliţa-Deda.
În acest an, la Festivalul Văii Mureşului sunt aşteptate peste 70.000 de persoane, printre care şi o serie de personalităţi politice şi culturale.
Festivalul se desfăşoară pe o suprafaţă de zece hectare, situată pe platoul "La alei", lângă drumului european Reghin-Topliţa, unde vor fi amplasate 11 pavilioane, care vor reprezenta comunităţile participante, hanuri ţărăneşti cu preparate tradiţionale, stâni turistice, un centru de echitaţie, tabără de sculptură şi tabără de corturi.
Spaţiile sunt construite doar din lemn, cetină şi stuf iar comunităţile îşi prezintă întreaga gamă de produse, obiceiuri şi tradiţii specifice într-un adevărat muzeu viu al satului.
Pentru a păstra nota de autenticitate a satului transilvan, toate construcţiile şi amenajările din satul alegoric vor respecta arhitectura etnografică arhaică iar gazdele manifestării vor fi îmbrăcate în straie populare.
Potrivit regulamentului festivalului, la această ediţie este interzisă comercializarea de mititei, crenvurşti, hot dog, hamburgeri, chipsuri sau a produselor cu ambalaje sclipitoare, fiind acceptate doar mâncăruri tradiţionale: balmoş, mămăligă cu brânză, tocăniţe, gulaş (gulyas), ciorbe etc.
Vor mai fi organizate concursuri pe teme tradiţionale: demonstraţii de măiestrie a meşterilor populari, a tăietorilor de lemne şi a constructorilor de case din lemn, concursuri de pescuit cu mâna, expediţii pe munte sau pe râul Mureş etc. Programul va mai cuprinde spectacole de muzică populară, precum şi seri speciale de vizionări de filme, concerte folk şi focuri de tabără.
La festival vor mai fi organizate expoziţii de câini ciobăneşti carpatini şi mioritici, expoziţii de căruţe şi trăsuri, expoziţii culinare de mâncăruri tradiţionale. În apropiere de locul manifestării a fost amenajat un manej pentru plimbări ecvestre.