Edgar Allan Poe s-a nascut la data de 19 ianuarie 1809 in Boston, Massachutes. Scriitor american, poet, romancier, nuvelist si critic literar, creator al genului de scurte povestiri si precursor al literaturii moderne de fictiune stiintifico-fantastica.
Poe a urmat in Anglia cursurile Colegiului Manor School in Stoke Newington. A studiat apoi in Richmond, iar in 1825 s-a inscris la Universitatea din Virginia. In 1833 inregistreaza primul succes cu povestirea "Manuscris gasit intr-o sticla" (A MS. Found in a Bottle), castigand concursul organizat de revista Saturday Visitor din Baltimore.
Se stabileste in Baltimore, dupa ce se casatorise in 1836 cu verisoara lui, Virginia Clemm. Devine redactor principal al revistei Southern Literary Messenger, dar pierde postul dupa scurt timp datorita exceselor sale alcoolice. Aparitia nuvelei "Povestea lui Arthur Gordon Pym" (The Narrative of Arthur Gordon Pym) atrage atentia publicului si a criticilor, Poe devine editor asistent la revista Burton's Gentlemen's Magazine, trece dupa un an la revista Graham's Magazine, unde publica numeroase articole, povestiri si eseuri, aducandu-i reputatia unui critic competent si sever.
In 1839 apare in doua volume un ciclu de nuvele "Povestiri ale Grotescului si Arabescului" (Tales of the Grotesque and Arabesque), apreciate de public dar fara succes material. In ianuarie 1845 publica in revista Evening Mirror celebrul sau poem "Corbul" (The Raven). Imbolnavirea si moartea sotiei sale Virginia in 1847 ii accentueaza insa abuzul de bauturi alcoolice, Poe duce o existenta tot mai dezorganizata, care ii precipita ruina fizica si spirituala. Dupa o disparitie de cateva zile, in ziua de 3 octombrie 1849 este gasit cazut pe un trotoar in orasul Baltimore, in stare de confuzie mintala provocata de alcool si droguri. Moare in spital patru zile mai tarziu, la 7 octombrie 1849.
Printre povestirile mai celebre ale lui Edgar Allan Poe se numara: "Aventurile lui Gordon Pym", "Prabusirea casei Usher", "Carabusul de aur", "Pisica neagra", "Butelia de Amontillado", etc.
A.I.
editor artline.ro