Muzeul Israel din Ierusalim gazduieste pana pe 30 iunie 2007 o ampla expozitie dedicata interpretarilor si imaginilor Orientului Mijlociu si Israelului in arta secolului XIX, reunind numeroase lucrari, intre care si o ampla selectie din compozitiile unor artisti evrei.
In perioada secolului XIX Orientul Mijlociu si in special miticul pamant al Israelului reprezentau subiecte fascinante pentru artistii europeni si nu numai, care priveau aceste teritorii exotice cu un amestec de curiozitate, fantezie si teama fata de ceea ce era strain, altfel, greu de inteles. Aceste sentimente si-au gasit adesea forma de expresie in compozitii semnate de unii dintre cei mai importanti artisti si artizani ai epocii. In special pictorii si fotografii europeni care ajungeau in Tara Sfanta priveau locurile descrise in Scripturi ca sfinte, surprinzand in imagini peisajele locale si viata cotidiana din acel spatiu cu emotie religioasa. In egala masura insa, in afara sentimentului religios, Orientul era un spatiu al fanteziei si imaginatiei, fiind plin de culoare, viata, emotie si traire, adesea dincolo de regulile europene. Si artistii evrei au fost atrasi de reprezentarile acestor locuri, mai cu seama prin prisma sionismului, asa cum se poate observa in lucrarile reprezentantilor Scolii Bezazel.
Expozitia de la muzeul din Ierusalim este o abordare indrazneata, care incearca sa exploreze prin intermediul operelor de arta ideile, emotiile si imaginile care au luat nastere in urma intalnirii dintre viziuni, civilizatii, etnii si culturi diferite. Expozitia prezinta o vasta selectie de lucrari din bogatele colectii ale muzeului : arta europeana, israeliana si islamica, sculptura, grafica, fotografie de epoca, obiecte rituale iudaice.
Mai 2007