Expozitia, organizata de Institutul Cultural Roman, impreuna cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania, in parteneriat cu Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, Ambasada Republicii Polone la Bucuresti, Institutul Cultural Italian si Ministerul Culturii si Cultelor, va poposi in Arad pana pe 21 octombrie, dupa care va urma Oradea. Concept al istoricului ungar Andrea Varga, expozitia isi propune sa fixeze in memoria colectiva importanta evenimentelor din Romania anului 1956, evenimente care se inscriu in linia marilor miscari anticomuniste care au zdruncinat lagarul socialist, alaturi de Budapesta - 1956, Praga - 1968 sau Gdansk - 1980. 24 de executii, 1.000 de studenti exmatriculati, condamnari insumand 14.000 de ani de detentie si schimbarea pentru totdeauna a vietii catorva mii de oameni, acesta este bilantul represaliilor suferite de cei care au avut curajul sa se solidarizeze cu Revolutia de la 1956 din Ungaria.
Documente inedite selectate din diferite fonduri arhivistice de Andrea Varga, fotografii, filme, inregistrari audio, toate integrate intr-un concept original, ilustreaza amploarea represiunilor suferite de contestatarii regimului, intre acestia numarandu-se si fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean Arad din legislatura 1996-2000, Romulus Tasca, pe atunci student al Politehnicii timisorene. Dincolo de rolul ei educativ, expozitia reprezinta un manifest pentru casarea sentintelor politice si pentru reabilitarea tuturor celor care, de-a lungul timpului, au luat pozitie impotriva regimului comunist. Acesti oameni, fosti detinuti politici sau internati in azile psihiatrice, raman si astazi, din punct de vedere juridic, "infractori", pentru ca au avut curajul sa gandeasca, sa se exprime si sa se manifeste liber.
"Acesti oameni nu au certificate de revolutionar, nu au spatii comerciale iar unii dintre ei sunt batjocoriti chiar si astazi. Cred insa ca, din pacate, va mai trece mult timp pana cand acesti oameni vor fi reabilitati de autoritati" - a spus vicepresedintele CJ Arad, Gavril Buza, cu prilejul vernisarii expozitiei. Alaturi de Gavril Buza, cu prilejul vernisajului aradean al expozitiei, au mai rostit alocutiuni Aleksandra Kregulec, din partea Ambasadei Poloniei la Bucuresti, Alin Muresan, din partea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, si Andrea Varga, realizatoarea expozitiei.