Cartea lui Alessandro Vezzosi va deschide colectia ENCICLOPEDICA, o selectie din seria Decouvertes, marca a prestigioasei edituri franceze Gallimard, adusa in premiera pe piata romaneasca de 'Cotidianul" si Editura UNIVERS. Cu sprijinul proiectului imobiliar Baneasa Invest, celelalte monografii din serie vor costa, alaturi de ziar, 9,9 lei, in timp ce, in Franta sau pe amazon.com, pretul lor variaza intre 8 si 14 euro.
'Volumele din colectia Decouvertes Gallimard ii imprumuta cinematografului suspansul, literaturii sarmul, cartii de arta frumusetea, iar jurnalismului eficacitatea lor", comenta, in anul aparitiei, celebrul magazin cultural 'Telerama". Decouvertes Gallimard a fost creata in 1986, fiind o colectie ilustrata in format de buzunar si reunind sute de monografii scrise de specialisti. Numarul titlurilor publicate se ridica la 501, vindute in peste 12 milioane de exemplare. Editura Gallimard este, in prezent, a doua editura ca prestigiu si ca cifra de afaceri din Franta, dupa Hachette, infiintata in 1911, de Gaston Gallimard.
Alessandro Vezzosi, critic de arta si profesor la Universita del Progetto din Emilia, obsedat de Leonardo, caruia i-a dedicat zeci de ani de cercetare, s-a facut remarcat tocmai prin incercarea de a da la o parte miturile din jurul artistului. Recunoscut ca 'expert in Da Vinci", Vezzosi a organizat zeci de expozitii si a publicat volume despre autorul 'Giocondei" in Italia, Canada sau in Japonia. Pasiunea criticului are si o latura subiectiva: Vezzosi este originar din Vinci, localitatea natala a lui Leonardo, unde a si fondat Muzeul 'Leonardo da Vinci". Aici a avut loc 'procesul lui Da Vinci", unde oameni de stiinta, intelectuali si reprezentanti ai Opus Dei au dezbatut cele scrise in 'Codul" lui Dan Brown. 'Sa fie clar. Nu il judecam pe Leonardo, ci acuzam retorica, legendele care ne deformeaza imaginea lui. Multe volume, de arta chiar, il ignora pe adevaratul Da Vinci. Realitatea renascentistului, in urma cu 500 de ani, este mai fantastica decit Codul lui Brown", explica criticul. De altfel, BBC, Associated Press, NBC si multe alte media internationale l-au citat pe Vezzosi in toate subiectele controversate care l-au adus pe Leonardo in actualitate: amprentele acestuia descoperite pe manuscrise, mama renascentistului, care a fost sclava, secretul 'Mona Lisei" sau indiciile din 'Cina cea de Taina".
Enciclopedia nu trece sub tacere intrebarile asupra orientarii sexuale a artistului,dar nici misterul din lucrarile sale controversate
Alexandra Badicioiu