Slow Food Bucuresti Valahia Gusturilor, in parteneriat cu Grupul de Initiativa Radu Anton Roman, Muzeul National al Taranului Roman si Clubul Taranului organizeaza, cu ocazia Zilei Mondiale Terra Madre, conferinta cu titlul Ecogastronomia, de la politici europene la realitati romanesti.
Aceasta va fi sustinuta pe 8 decembrie, incepand cu ora 17.00, la Clubul Taranului din Bucuresti (Intrarea prin strada Monetariei nr. 3).
Conferinta propune o dezbatere publica despre sustenabilitatea productiei de hrana in Romania. Discutiile, moderate de prof. Vintila Mihailescu (antropolog, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative), vor reuni diversi specialisti si promotori ai unor modele pentru o alimentatie sustenabila: Tiberiu Cazacioc (Slow Food Bucuresti Valahia Gusturilor, Targul Taranului), Teodora Aldescu (EcoR Partner), Marius Tudosiei (Bacania Veche), Andrei Barbu (Cosul de Legume), Marta Pozsonyi (Slow Food Turda), Violeta Dinca (Violeta’s Vintage Kitchen), cat si mici producatori, antropologi, bloggeri culinari, jurnalisti.
Dezbaterea se va concentra pe urmatoarele tematici:
Solutiile propuse de Slow Food pentru productia durabila de hrana in Romania
Productia sustenabila de hrana si perspectivele satului romanesc: ferme de semi-subzistenta, statutul micilor producatori, agricultura ecologica
Metode alternative de distributie si comercializare: cosurile saptamanale de produse, agricultura sustinuta de comunitate, targurile de producatori, magazinele de tip ”bacanie”
Consumatorul in ipostaza de co-producator: responsabilitatea morala a optiunilor alimentare, lanturile alimentare scurte, legatura dintre hrana de calitate si calitatea vietii
La conferinta va fi prezentat manifestul adoptat de miscarile locale Slow Food in Romania, intitulat Romania: pentru o natiune Slow Food.
Evenimentul face parte din al treilea sezon al Conferintelor de la Sosea, consacrata serie de dezbateri organizate anual de Muzeul National al Taranului Roman.
Programul conferintei:
17.00 – 18.00, Clubul Taranului
Partea I: Ecosistemul hranei – Politica Agricola Comuna Europeana si ecogastronomia
Vintila Mihailescu (antropolog, SNSPA): Taranul a murit, traiasca taranul (nou)! Tendinte ale agriculturii post-socialiste in Romania
Tiberiu Cazacioc (Slow Food Bucuresti Valahia Gusturilor): Slow Food si agricultura durabila. Ce este ecogastronomia? Romania, o natiune Slow Food
Teodora Aldescu (EcoR Partner): Agricultura ecologica – solutie viabila pentru asigurarea durabilitatii si a sanatatii consumatorilor
18.00 – 18.15 Pauza
18.15 – 19.30, MTR, Sala Acvariu
Partea a II-a: De la ferma la bucatarie, local si sezonier: ghid pentru o hrana gustoasa, curat preparata si corect pretuita
Andrei Barbu (Cosul de Legume): Viata la tara, povestea unui mic producator in Romania
Marius Tudosiei (Bacania Veche): Etnografie culinara pe rafturi de pravalie
Marta Pozsonyi (Slow Food Turda): Unde incepe educatia alimentara? Copilaria si scoala gustului
Violeta Dinca (Violeta’s Vintage Kitchen): Pe urmele hranei gatite: de la caietul de retete la meniul de restaurant
A. A.
editor artline.ro
6 decembrie 2011