Regizorul Cristian Nemescu nu s-a lasat pinanu a lucrat cu actori americani get-beget. Doua filme finalizate - 'california dreamin (nesfarsit)' de Cristian Nemescu si 'Patru luni, trei saptamini si doua zile' de Cristian Mungiu - plus un proiect de scenariu de Catalin Mitulescu reprezinta anul acesta Romania la Cannes.
O zi din 1987
'Patru luni, trei saptamini si doua zile', scris si regizat de Cristian Mungiu, reprezinta prima participare a Romaniei in competitia de pe Croazeta din 1996 pina acum. Lungmetrajul face parte dintr-un proiect mai larg al cineastului, intitulat 'Amintiri din epoca de aur', iar actiunea lui se petrece de-a lungul unei zile, potrivit lui Mungiu. 'Am incercat sa nu existe nici un comentariu al meu ca autor, nici prin replicile pe care le zic personajele, nici prin stilul de filmare. Am ales sa muncesc mai mult cu actorii, am plasat camera intr-o pozitie, apoi actorii in fata ei, si daca s-a putut sa filmez asa zece minute fara sa schimb nimic, asa am facut', afirma regizorul si scenaristul. 'S-a repetat destul de mult, chiar si in locatie, pentru a ne obisnui cu atmosfera, mai ales pentru scena cea mai importanta si mai mare din film, care se petrece intr-o camera de hotel', relateaza Vlad Ivanov, unul dintre actorii din 'Patru luni, trei saptamini si doua zile'. El adauga ca 'replicile s-au lucrat la cuvint, se discuta si daca schimbam un cu, totul a fost pregatit cu mare minutie'. Printre colegele lui Ivanov de distributie se numara Anamaria Marinca, Laura Vasiliu si Luminita Gheorghiu.
In ceea ce priveste participarea la Cannes, Mungiu declara ca s-a bucurat, dar nu o conceptualizeaza ca reprezentind sau nu ceva. 'Imi pare bine, speram la un moment dat sa ajung in competitie la Cannes, s-a intimplat acum, cu al doilea film si inainte sa fac 40 de ani, e un lucru pus deoparte', afirma cineastul.
California din Kosovo
Ultima pelicula a lui Cristian Nemescu, 'california dreamin (nesfarsit)', finalizata de Constantin Popescu si selectata in sectiunea 'Un Certain Regard', este inspirata dintr-o intimplare reala din timpul razboiului din Kosovo. Subiectul lungmetrajului, care ii are in distributie pe americanii Armand Assante si Jamie Elman, consta in descinderea intr-o mica asezare romaneasca a unor americani, motivata de faptul ca seful de gara opreste acolo un tren NATO cu echipament militar. 'E foarte frumos povestit, nu exista momente in care naratiunea sa fie gituita. E cursiv si comic', a declarat editorul Catalin Cristutiu pentru NewsIn. El a adaugat ca, inainte de decesul regizorului, lucrasera la un prim montaj si discutasera ce modificari sint necesare.
Amor la Constanta
'Proiectul Un balon in forma de inima a luat deja doua premii de dezvoltare de la Balkan Fund, iar participarea la sectiunea Atelier de la Cannes e o ocazie pentru a intilni producatori si institutii internationale de finantare, pentru a completa bugetul filmului', afirma Daniel Mitulescu, producatorul viitorului lungmetraj. Scenariul 'Unui balon in forma de inima' se axeaza in jurul unei povesti de dragoste intre un adolescent si o camerista de la un hotel, poveste petrecuta in Constanta.
Cit despre Cristi Puiu, care va face parte din juriul sectiunii 'Un Certain Regard', el afirma ca inca nu a vazut nici unul dintre lungmetrajele romanesti finalizate care participa la festival, dar crede ca au sanse foarte mari.
Alexandra Olivotto