Duo Cello Jaya, unul dintre cele mai apreciate ansambluri camerale din Romania, va sustine primul turneu national in perioada 19 – 31 martie in orasele Sibiu, Targu – Mures, Craiova, Sinaia, Bucuresti si Pitesti.
Farmecul de poveste al violoncelului va prinde viata prin programul propus de Ella Bokor si Mircea Marian, violoncelisti remarcati in formula de duo in ultimii cinci ani pe scenele marilor sali de concert din Romania.
La acest turneu, li se va alatura actrita Ioana Flora, in rolul de povestitor, a carei activitate in cinematografie i-a adus in ultimii ani premiul pentru „Cea mai buna actrita” la numeroase festivaluri internationale. Cel de-al doilea invitat special va fi soprana Veronica Anusca, una dintre vocile noii generatii, distinsa cu numeroase premii nationale si internationale pentru interpretare.
Impreuna vor reda un ambient sonor inedit intr-un format nou de spectacol menit sa apropie publicul de rezonantele nepovestite ale violoncelului.
„Am ales numele turneului Tales pentru ca adoram sa ascultam sunetul povestilor din vremuri imemoriale pe cand «lumea gandea in basme si vorbea in versuri». Sunetul violoncelului reuseste, de multe ori, sa vibreze pana departe in labirintul povestilor noastre interioare si sa aduca la suprafata semnificatii pline de farmec. Speram sa reusim impreuna sa spunem aceste povesti, prin intermediul acestui turneu.” Ella Bokor si Mircea Marian.
Programul concertului va cuprinde lucrari ale compozitorilor: Jean-Baptiste Barriere (1707 - 1747), Sebastian Lee (1805-1887), Johann Benjamin Gross (1809-1848), Jacques Offenbach (1819-1880), Camille Saint-Saëns (1835 - 1921), David Popper (1843-1913) si Diana Gheorghiu (n. 1979) a carei compozitie „La capatul lumii” va fi prezentata in prima auditie absoluta, fiind compusa special pentru acest turneu, pe versurile poetului Ioan Flora, tatal actritei invitate.
Programul turneului „Tales” va fi urmatorul:
19 martie – Sibiu, Sala Thalia a Filarmonicii de Stat, ora 19:00 (bilete prin reteaua Eventim)
20 martie Targu Mures – Teatrul Ariel, ora 18:00, intrarea va fi libera (concert cu ocazia Zilei Internationale a Teatrului pentru copii si tineret)
21 martie – Craiova, Muzeul de Arta, ora 19:00 – vor face parte din spectacol doar Ella Bokor si Mircea Marian, intrarea va fi libera
23 martie – Bucuresti, Casa Universitarilor, ora 19:00, intrarea va fi libera
26 martie – Sinaia, Castelul Pelisor – Sunetul muzicii, ora 16:00, intrarea va fi libera (invitatii pe: peles.ro@gmail.com)
31 martie – Pitesti, Filarmonica din Pitesti
„Duo Cello Jaya este una dintre cele mai bune formatii camerale de la noi. Au un stil foarte bine conturat, prin acuratete si virtuozitate. E o placere sa ii asculti si sa ii vezi.
Amandoi sunt violoncelisti – solisti foarte bine formati, cu sunete frumoase si o tehnica foarte bine pusa la punct. Se completeaza mereu in acest duo: Ella este foarte precisa, iar Mircea este foarte calm si romantic. Ma bucur enorm ca sunt foarte prezenti pe scenele romanesti!” – Alexandra Gutu
Ella Bokor si Mircea Marian sunt absolventi ai Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti la clasa de violoncel a profesorului Marin Cazacu, personalitate remarcabila a muzicii culte romanesti care a avut o insemnata contributie in formarea lor ca instrumentisti si sub a carui indrumare s-au perfectionat in calitate de ansamblu cameral.
Duo Cello Jaya a fost fondat in anul 2008 imprumutand numele zeitei hinduse Jaya, Ella Bokor si Mircea Marian concertand in aceasta formula de cinci ani. Cei doi violoncelisti sunt definiti prin talentul, eleganta, energia si dedicatia prin care isi prezinta programul concertelor, oferind publicului mereu un repertoriu muzical vast, mai rar intalnit in sala de concert.
De-a lungul timpului, s-au facut remarcati pe scene precum Sala Mica a Ateneului Roman, la Academia Franz Liszt din Budapesta, Opera Nationala din Bucuresti, Institutul Cultural Roman, Muzeul George Enescu, la Castelul Peles, Palatul Mogosoaia si la numeroase Festivaluri precum Baroque Week, Festivalul „Sergiu Celibidache”, Festivalul ”Enescu si muzica lumii”, IconArts, SoNoRo, Nocturne Baroce, Bucharest Music Film Festival, Noaptea Muzeelor s.a.
Impreuna sunt considerati varfuri ale generatiei lor, Ella Bokor castigand numeroase distinctii precum: Premiul II si premiul special la ”Plovdiv International Chamber Music Competition 2015”, Premiul „Ion Voicu” si IconArts, Premiul II si Premiul special al Concursului „Paul Constantinescu”, premiul II la Concursul „Mihail Jora”, in timp ce Mircea Marian a obtinut Premiul I la concursurile internationale de la Chisinau si Liezen, si la concursurile „Mihail Jora” si „Paul Constantinescu” si multe alte recunoasteri care au contribuit la succesul acestui Duo.
Ella Bokor si Mircea Marian fac parte din Orchestra Romana de Tineret si ansamblul Violoncelissimo fondate de maestrul Marin Cazacu si concerteaza alaturi de Orchestra de Camera Radio si Filarmonica „George Enescu”.
Antonio Vivaldi - Concerto in G RV 531, Duo Cello Jaya si Orchestra de Camera Radio
Jean-Baptiste Barrière - Sonata nr. 4 in G Major, Duo Cello Jaya
Turneul Tales face parte din programului „Oportunitati la tine acasa” coordonat de Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania. Programul a fost initiat in anul 2009 si este dedicat tinerilor interpreti exceptionali din domeniul muzicii culte din Romania, ce sunt promovati prin intermediul unor proiecte anuale organizate in principalele orase din tara. In fiecare an, in cadrul programului se desfasoara peste 120 de concerte grupate in 4 stagiuni independente, ce atrag numerosi spectatori in plan national.
Despre Ioana Flora
Foto: Mihai Benea
Actrita de film, teatru si televiziune, Ioana Flora a debutat intr-unul dintre rolurile principale din „Marfa si banii” (regia: Cristi Puiu), alaturi de Dragos Bucur si Alexandru Papadopol, primul lungmetraj din cinematografia romaneasca actuala selectat de Festivalul International de Film de la Cannes, in 2001, in cadrul prestigiosului program Quinzaine des Réalisateurs.
Mai tarziu, Ioana avea sa primeasca unul dintre cele mai apreciate premii ale industriei internationale de film: Premiul pentru Cea mai buna actrita, la Festivalul de la Salonic, pentru rolul din „Pescuit sportiv” (regia: Adrian Sitaru, 2007). A urmat „Periferic” (2009), in regia lui Bogdan George Apetri, lungmetraj care a fost selectat si premiat la cele mai importante festivaluri internationale. Ioana primeste Premiul Gopo pentru Cea mai buna actrita intr-un rol secundar si Premiul Pro Cinema.
Flora interpreteaza personajul principal feminin in co-productia olandezo-romana „Black Sea” (Marea Neagra), film lansat in 2013, in cadrul Festivalului de Film Olandez de la Utrecht. Pentru acest rol, Ioana primeste Premiul pentru Cea mai buna actrita la Festivalul international de film de la Aubagne (2014).
In 2014, Ioana primeste rolul din „Déjà Vu”, in regia lui Dan Chisu, un rol foarte dificil, care ii aduce Premiul UCIN pentru Cea mai buna interpretare feminina.
Ioana Flora este unul dintre cei 20 de actori selectionati in 2012 la Berlinale, la Talent Actors Stage, din peste 4300 de candidati.
Anul trecut a aparut pe marile ecrane in trei productii: „Un etaj mai jos”, in regia lui Radu Muntean, film ce face parte din Selectia oficiala Cannes 2015 – Un Certain Regard, urmat de lungmetrajul de debut al lui Andrei Cohn, „Acasa la tata”, pelicula ce a deschis Festivalul Filmului European de anul acesta, si „Scor Alb”, un scurtmetraj independent in regia lui Marius Olteanu, care a fost prezentat in premiera internationala in Competitia Festivalului de film de la Busan. Anul acesta Ioana va aparea pe marile ecrane in productiile „Perfect sanatos”, in regia Ancai Damian, „Breaking news” in regia Iuliei Rugina, iar in toamna va incepe filmarile pentru lungmetrajul „Scor alb”, din nou in regia lui Marius Olteanu.
In teatru, Ioana Flora a debutat la Piatra Neamt, in regia lui Vlad Mugur si a jucat in teatre de stat, independente sau in spatii neconventionale pentru piese de teatru din Bucuresti si din tara, colaborand cu regizori precum Alexandru Dabija, Mihai Maniutiu, Dan Puric, Theodor Cristian Popescu sau Vlad Massaci. Ultima productie teatrala este „Inamicul poporului”, in regia Ioanei Paun, jucata la Teatrul Foarte Mic (2015)
Despre Veronica Anusca
Veronica Anusca s-a nascut la Piatra Neamt in 1985. A absolvit cursurile U.N.M.B. la clasa de canto a prof.univ.dr. Ionel Voineag, iar in prezent este doctorand al aceleiasi institutii sub indrumarea prof.univ.dr. Valentina Sandu - Dediu. A urmat Masterclass-uri de specializare cu nume importante precum: Cristian Badea, Georg Beckmann, Adrian Butterfield, Claudio Desderi, Marina Krilovici, Ionel Pantea, Mariana Nicolesco, etc.
Soprana are un palmares impresionant de premii si distinctii printre care: Premiul pentru Debut la sectiunea Opera in Gala Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului, Premiul al II lea la Concursul International de Canto Hariclea Darclee- Braila, Premiul I la Concursul International de Canto “Maestrii Artei Lirice - Petre Stefanescu-Goanga” - Opera Nationala Bucuresti, Premiul I la Concursul National al Liedului Romanesc de la Brasov, Marele Premiu la Concursul International de Interpretare Vocala „Sabin Dragoi” Timisoara, Premiul al III lea la concursul Le Grand Prix de l’Opera – Opera Nationala Bucuresti etc.
A interpretat lucrari vocal-simfonice printre care Peer Gynt de E. Grieg, Requiem de W.A. Mozart, oratoriul La Ressurezione - G. F. Handel, Missa Nelson -J. Haydn, A midsummer night's dream by F. Mendelssohn Bartholdy, Missa in Re Major de W.A. Mozart, Stabat Mater de Pergolesi, Stabat Mater de Haydn, Stabat Mater de Rossini, Marea misa in do minor de W.A. Mozart etc, si a debutat in mai multe roluri de opera, din care amintim: Rigoletto (Gilda) de Verdi, Bal Mascat (Oscar) de Verdi, Liliacul (Adela) de J. Strauss, I Capuleti ed i Montecchi (Giulietta) de Bellini, Elixirul dragostei (Adina) de Donizetti, Don Pasquale (Norina) de Donizetti, Rita de Donizetti, Alcina (Morgana) de Haendel, Nunta lui Figaro (Susanna) de Mozart, Barbierul din Sevilia (Rosina) de Rossini etc.
Veronica Anusca este membra a ansamblului de muzica contemporana SonoMania, a colaborat cu diferite formatii camerale de muzica contemporana si a sustinut numeroase concerte si recitaluri, spectacole si colaborari cu: Opera Nationala Bucuresti, Teatrul Masca Bucuresti, Orchestra U.N.M.B., Filarmonica “George Enescu” Bucuresti, Orchestra Nationala Radio, Filarmonica “Ion Dumitrescu” din Ramnicu-Valcea, Filarmonica „Dinu Lipatti” din Satu Mare, Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiesti, Orchestra Baroca a U.N.M.B., Orchestra Conservatorului din Gdansk, Filarmonica Botosani, Catedrala Sfantul Iosif din Bucuresti etc. Repertoriul sau cuprinde atat arii, roluri din opere cat si lucrari vocal simfonice, de la stilul baroc pana la muzica moderna.
Martie 2016