Desertul Namib din sud-vestul Africii este considerat cel mai batran desert din lume, dovezile incalzirii climatice in acel areal coborand mai bine de 80 milioane ani. Astazi, constituie singura zona etnografica in care bosimanii au creat asezari stabile, catune de colibe construite din pietre suprapuse, avand diametrul de 3 - 4 m si interiorul captusit cu un strat gros de ierburi uscate.
Aici se afla vestitul "Munte de Foc", renumit prin vestigiile unor stravechi documente de viata si de cultura bosimana, precum si depresiunea Sossusvlei, care imprima regiunii o nota peisajgistica specifica. Numele acesteia din urma – care in traducere inseamna “drumul fara intoarcere” – ofera o marturie despre modul in care grupurile umane locale au perceput natura inconjuratoare. Din punct de vedere geografic, Sossusvlei este considerat un bazin de drenaj endoreic, dezvoltat in jurul raului Tsauchab.
Sossusvlei se gaseste in interiorul Parcului National Namib-Naukluft, si prezinta dune care ating altitudini cuprinse intre 100 si 450 m. Daca vegetatia este aproape inexistenta, elementele faunstice sunt prezente in proportie mult mai mare. Rasaritul si apusul sunt cu siguranta cele mai potrivite momente pentru a admira acest peisaj frumos.
Sossusvlei sunt cele mai inalte dune de nisip sau poate cele mai vechi dune de nisip din lume. Nu putem sti cu siguranta, insa cert este ca dunele Sossusvlei pot ajunge si la 304 metri inaltime, iar mersul pe jos este de doua ori mai dificil decat pe o suprafata normala.
Aceste dune sunt situate in cea mai mare rezervatie naturala din Namibia, in partea de sud a celui mai vechi desert din lume, Namib. Sossusvlei este o zona mai mult decat intinsa, cu o suprafata de aprox 32.000 km patrati, unde pot fi vazute atat dune de nisip in nuamte de roz, portocaliu si rosu, cat si albii secate prin care apa raurilor daca trece odata la cinci ani. Cea mai mare dintre aceste dune este poreclita Big Daddy. Rasaritul este cel mai potrivit moment pentru a admira dunele.
Parcul Sossusvlei face parte dintr-o mare de nisip care acopera o treime din Namibia. Desertul Namub ocupa o fasie de pamant lunga de aproximativ 1930 km si lata de 100-160 km, reprezentand campia litorala a Namibei, fosta Africa de sud-vest.
I. C.