Conform studiilor, numarul americanilor care declara ca sunt atei este in plina crestere in ultimii ani. Se prea poate ca acesta sa fi fost unul dintre motivele pentru care volumul semnat de Cristopher Hitchins (God is not Great – Dumnezeu nu e maret) si iesit de curand pe piata de carte sa devina rapid un best-seller pe lista de carti despre religie, depasind chiar cartea Papei Ioan Paul al II-lea despre Iisus.
Teza lui Hitchins este aceea ca, desi foarte multi oameni se declara afiliati la o miscare religioasa sau alta – el se refera la americani in principal – in realitate, destul de putini dintre acestia stiu cu adevarat in ce cred, unii dintre ei avand chiar convingeri complet gresite pe care nimeni nu s-a obosit sa le schimbe in ani si ani de zile.
Numeroasele escrocherii in numele religiei inregistrate pe taram american, aparitia de nicaieri a tot soiul de profeti care sfarsesc dupa gratii, uneori dupa ce au provocat adevarate drame sau numai falimente, sunt pomenite de autor in cartea care a starnit numeroase dezbateri.
Intr-un articol din ultimul numar al revistei Vanity Fair, Hitchins povesteste cum a decurs turneul de lansare a cartii, pe care l-a dorit organizat in special in Sud, acolo unde infloresc sectele religioase.
A avut intalniri destul de tensionate cu practicanti religiosi, dar s-a si amuzat punandu-i la colt pe unii dintre ei, aducandu-le la cunostinta ca „Imaculata Conceptie” si Fecioara Maria sunt doua concepte religioase diferite, fiindca prima nu se refera la nasterea lui Iisus, ci, conform unei dogme a Vaticanului datand numai din 1854, la aceea a Mariei care a fost astfel conceputa.
„Dau mereu peste astfel de lucruri si ma intreb oare ce altceva isi imagineaza oamenii despre lucrurile in care cred? Nu e caraghios sa le spun eu catolicilor ce ii invata biserica lor?”, - se intreaba Hitchins.
Autorul volumului „Dumnezeu nu e maret” a avut destul de suferit de cand a aparut cartea: a fost excomunicat in direct la un post de televiziune, i s-a interzis sa faca parte din diferite asociatii, dar a si primit multe scrisori de felicitare din partea unor persoane care se declara atee – un adevarat curaj intr-o societate care se mandreste cu faptul ca este credincioasa, chiar daca nu stie prea bine in ce crede. Hitchins povesteste ca a fost abordat intr-un restaurant chiar de un arhiepiscop care i-a multumit pentru ca da o lovitura ipocriziei religioase, asa cum el nu reuseste.
E vorba despre cazul foarte discutat al numirii unui episcop gay in New England, caz in care arhiepiscopul nu stia ce pozitie sa adopte, asa ca evita sa reactioneze. Ceea ce il face pe curajosul autor sa se intrebe „Ce cauta asemenea oameni intr-un domeniu ce presupune sa fii lider spiritual”? „Ma uit mai bine si imi dau seama ca arhiepiscopul seamana mai degraba cu o oaie decat cu un pastor”, mai noteaza Hitchins.
Poate ca n-ar fi de prisos ca o astfel de carte sa fie tradusa si la noi, fiindca un lucru sigur avem in comun cu americanii in acest domeniu: s-a constatat ca si ei, si noi declaram ca ne ducem la biserica mai des decat o facem in realitate.