Criticul, istoricul si poetul roman Dumitru S. Panaitescu s-a nascut la Braila pe 21 octombrie 1891. Urmeaza scoala primara si liceul “Nicolae Balcescu” din orasul natal, sustinand examenul de bacalaureat in 1910. In acelasi an devine student al Facultatii de Filosofie si Litere din Bucuresti, la sectia de filologie moderna.
Panaitescu a debutat literar in anii de facultate cu schita “Omida. Din lumea celor care se tarasc”, scriere ce a aparut in revista braileana Flori de camp, si care a fost semnata cu pseudonimul Victor Pribeagu. Scriitorul a folosit si alte pseudonime, cu D. Pandara semneaza in 1913, in revista Versuri si proza, poezia “Reminiscenta”, iar in 1915 foloseste pentru prima data pseudonimul Perpessicius, care l-a consacrat in literatura romana si care inseamna „cel tabacit de suferinta”, „cel coplesit de durere”.
Dupa absolvirea studiilor universitare obtine un post de functionar la Biblioteca Academiei Romane, si incepe colaborarea cu mai multe periodice importante ale vermii. La intrarea Romaniei in razboi a fost mobilizat si trimis pe frontul din Dobrogea, unde participa efectiv la lupte. Dupa terminarea razboiului activeaza ca profesor de limba si literatura romana in mai multe zone ale tarii, iar in colaborare cu Al. Rosetti si J. Byck scrie manuale de literatura pentru liceu.
Primul volum, “Repertoriu critic”, a aparut in 1925 si a fost urmat de volumele “Mentiuni critice” (I-V, 1928-1946), “Dictando divers” (1940) si “Jurnal de lector completat cu Eminesciana” (1944). Studiile de istorie literara si cronicile consacrate literaturii contemporane sunt incluse in “Mentiuni de istoriografie literara si folclor” (1957) si in seria “Alte mentiuni de istoriografie literara si folclor” (I-III, 1961-1967), precum si in volumul “Lecturi intermitente” (1971).
In anul 1940 Dumitru Panaitescu a fost distins cu Premiul National pentru literatura, iar in 1945 a fost ales membru corespondent al Academiei Romane, si membru activ in 1955. Scriitorul moare pe 29 martie 1971 in Bucuresti.
A.I.
editor artline.ro