Capitala Culturala Europeana s-a imbracat in negru pentru citeva zile. Nu a fost vorba de vreun doliu, ci de numarul mare de rockeri care au inundat orasul, pentru a lua parte la cea de-a doua editie a Festivalului Artmania. Foarte numerosi, pasionatii genului au avut ce vedea in cele trei seri de concerte live. Cu prezenta unor trupe care au facut legenda, festivalul sibian si-a consolidat statutul de cel mai mare festival rock din tara.
Aflata pentru prima data in Romania, trupa Within Temptations nu si-a dezamagit fanii. Cei care au fost capul de afis al editiei de anul acesta au venit cu un montaj de scena propriu, cu lumini, proiectii si sunet care s-a adaugat echipamentului Artmania si care a ajuns la 70.000 de wati. Totusi, cel mai mult s-a insistat asupra calitatii sunetului si nu asupra puterii acestuia. Astfel, recitalurile trupelor Anathema, My Dying Bride si Tarot au facut senzatie alaturi de trupele romanesti Iris, Vita de Vie, Celelalte Cuvinte sau Cargo.
Vinzarile de bilete au mers bine, desi preturile au fost mai mari decit anul trecut. Daca inainte de deschiderea festivalului se vindusera circa 5.000 de bilete, au fost multi cei care au optat sa isi cumpere biletele la intrare. 'Nu eram sigur ca voi avea timp sa vin, asa ca mi-am luat biletul doar acum', a spus un rocker simbata seara, dupa ce si-a cumparat bilet de la standul bilete.ro din Piata Mare. Organizatorii au fost dezamagiti de numarul mic al sibienilor care au venit la festival. 'Numarul biletelor vindute in Sibiu a fost foarte mic fata de numarul biletelor vindute in tara si in Bucuresti, si asta ma intristeaza ca sibian', a spus Codruta Vulcu, directoarea Artmania.
Rockul nu a fost singura vedeta a saptaminii. Simbata seara, o reprezentatie de balet a incintat un public numeros adunat la Casa de Cultura a Sindicatelor din Sibiu. Spectatorii, printre care si primarul orasului, au servit un ceai traditional japonez si au admirat miscarile gratioase ale balerinelor de la trupa Valentino Dance Center din Tokyo. Iubitorii baletului au putut urmari selectii din cele mai apreciate piese de balet clasic: 'Lacul Lebedelor', Don Quijote', 'Corsarul', 'Giselle', Oceanul si perlele', 'Esmeralda'. Trupa Valentino Dance Center Tokyo isi desfasoara activitatea in Japonia, fiind infiintata acum doi ani de Valentin Bartes si a fost adusa in Capitala Culturala de proiectul Racursi.
Eveniment unic: Cotton Club la Sibiu O noua saptamina culturala debuteaza in forta la Sibiu. De marti, Piata Mare va gazdui o expozitie de plante ornamentale, parte integranta a programului italian din Capitala Culturala Europeana. Vor fi amenajate peste 20 de standuri, in cadrul carora operatori specializati isi vor prezenta productia, iar ultima zi a expozitiei va fi una cu vinzare. Miercuri incepe Sarbatoarea Muzicii, la care vor concerta Holograf si invitatii speciali din Franta - formatia Gomm. Tot din programul cultural al anului face parte si concertul extraordinar 'Poveste cu jazz' programat vineri, 22 iunie. Pentru o seara, muzicienii de la Duke Ellington Orchestra vor aduce ritmurile jazzului american autentic si vor recrea atmosfera din Cotton Club, Harlem.
Biografia jazzmanului Duke Ellington pe www.cotidianul.ro/select
Oana Timar