Scriitorul roman Duiliu Zamfirescu s-a nascut pe 30 octombrie 1858, in Plainesti (azi Dumbraveni), judetul Vrancea.
In perioada 1877 - 1880, Duiliu Zamfirescu urmeaza cursurile Facultatii de Drept de la Bucuresti. In anul 1881, practica o scurta perioada avocatura la Focsani, urmand ca un an mai tarziu sa devina redactor la ziarul Romania Libera din Capitala.
Duiliu Zamfirescu isi face debutul in literatura in anul 1883 cu volumul "Fara titlu", publicat in revista "Literatorul", condusa de Alexandru Macedonski. In acelasi an intra in cercul Junimii. In anul 1888 incepe colaborarea cu revista Convorbiri literare, in care a publicat o mare parte din operele sale. Noapte buna, Locotonentul Sterie, Spre Mare, Conu Alecu Zaganescu, Subprefectul si Strabunii nostri reprezinta cateva dintre acestea.
Duiliu Zamfirescu scrie in anul 1911 primul roman epistolar-filozofic din literatura romana, intitulat "Lydda", dar cea mai importanta contributie a sa la literatura romana o reprezinta cele sase romane din Ciclul Comanestenilor: Viata la tara, Tanase Scatiu, In razboi, Indreptari, Anna, Ceea ce nu se poate.
In anul 1916 Duiliu Zamfirescu este ales presedinte al Societatii Scriitorilor din Romania, iar in 1918 devine vicepresedinte al Academiei Romane.
Duiliu Zamfirescu moare pe 3 iunie 1922 la manastirea Agapia din judetul Neamt.
Sursa foto: Wikipedia
A.I.
editor artline.ro