MARTI, 1 iunie, ora 20.00 - DECO HEART: Mat Maneri si Lucian Ban - Un duet newyorkez in concert la Teatrul ACT
“Celebrul violist american de jazz MAT MANERI, nominalizat pentru premiul Grammy in 2006, va sustine un CONCERT EXTRAORDINAR de jazz si muzica improvizata impreuna cu reputatul pianist de jazz de origine romana, LUCIAN BAN. Sub numele de DECO HEART publicul va descoperi doi dintre cei mai apreciati muzicieni de jazz contemporan activi pe scena newyorkeza, acum reuniti intr-un proiect comun definit prin atractia pentru improvizatia spontana. Colaborator al celebrilor Cecil Taylor, Paul Bley, Paul Motion, Mat Maneri este considerat unul dintre cei mai geniali improvizatori in jazz-ul contemporan. Fiu al renumitului compozitor de muzica microtonala Joe Maneri, Mat a inregistrat pana acum nu mai putin de 4 albume pentru prestigioasa casa de discuri ECM Records, inclusiv un album solo.
”Atunci cand ai muzicienii potriviti, un asemenea concert ofera publicului sansa de a participa la un moment unic, irepetabil, o veritabila definitie a jazz-ului. Jazz-ul de cea mai buna calitate este compozitie in timp real”, spune pianistul Lucian Ban despre aceasta colaborare.
Lucian Ban, muzician de origine romana, a colaborat de-a lungul ultimului deceniu cu unii dintre ei mai prestigiosi artisti de pe scena orasului cunoscut drept ”Mecca jazz-ului american”, printre acestia numarandu-se Barry Altschul, Bob Stewart, Sam Newsome, Tony Malaby, Mark Feldman si alsii. Sub semnatura lui au aparut mai multe albume de jazz care i-au adus renumele de ”unul dintre cei mai talentati pianisti care au sosit pe scena newyorkeza in ultimul deceniu”.
MAT MANERI (viola, electric six stringviolin)
Nominalizat la premiul Grammy pentru ”cel mai bun album de muzică alternativă în 2006, Mat Maneri a studiat în particular cu fondatorul Juilliard String Quartet, Robert Koff si cu virtuosul bass-ului Miroslav Vitous. Maneri a primit o bursă ca violonist principal la Walnutt Hill High School, dar a părăsit scoala pentru a urma o carieră profesionistă în muzică.
În 1990, Matt a fondat împreună cu Randy Peterson, celebrul grup Joe Maneri Quartet. A început să editeze albume ca leader în 1996 si a dezvoltat patru ansambluri musicale. Pianisti faimosi ca Paul Bley, Cecil Taylor, Matthew Shipp, Borah Bergman l-au angajat pe Ma Maneri pentru a concerta în locatii faimoase precum Montreal Jazz Festival, Library of Congress si pe scene celebre din Europa.
Mat Maneri a înregistrat pentru celebra casă de discuri germană ECM Records patru albume, inclusiv un album solo. El a colaborat cu muzicieni de mare prestigiu, printre care Ed Schuller, Mark Dresser, William Parker, Michael Formanek, Barre Phillips, John Lockwood, Joe Morris, John Medeski, Tim Berne, Cecil McBee, T.K. Ramakrishnan, Franz Kogelman, Roy Campbell, Spring Heel Jack.
LUCIAN BAN – piano, compozitie
Nominalizat de doua ori in 2005 si 2006 pt Best European Jazz Musician de Hans Koller Foundation si Guvernul Austriei pianistul si compozitorul Lucian Ban este originar din Transilvania, Romania. Din 1999 traieste si activeaza profesional in New York, US ca muzician de jazz.
Leader a mai multe proiecte – Tuba Project feat Bob Stewart, Asymmetry feat Jorge Sylvester, Hieroglyphics featuring pe legendarul drummer Barry Altschul si virtuosul violonist Mark Feldman – pianistul Lucian Ban performeaza in cluburi si venue-uri de jazz din NY ca Jazz Gallery, Lincoln Center, Cornelia Café, Barbez, Jazz Standard, precum si festivaluri si turnee europene.
A studiat la Academia de Muzică Bucuresti compozitie cu Anatol Vieru, dupa care isi contiuna studiile la prestigioasa New School University in NYC unde obtine un BFA in Jazz Contemporary Composition in 2002. In SUA a realizat albumele: Somethin' Holy – duet cu Alex Harding (2003), urmat de Premonition (2003) pentru CIMP Records, si Playground (2006) cu Asymetry Quartet pentru casa norvegiana JAZZAWAY Records urmat in 2006 de Tuba Project, alături de Bob Stewart la tuba.
All About a Jazz – Terrell Homes spune despre muzicianul roman .. pianistul Lucian Ban canta cu o fluenta si sensibilitate care aminteste in acelasi timp de un Vladimir Horowitz si McCoy Tyner…
Programul casei de bilete:
Luni – Vineri: 11.00 – 18.30
Simbata – Duminica: 12.00 – 18.30 (cand sunt programate spectacole)
Pretul biletelor: 30 RON