Orasul-port Dubrovnik se afla in sudul Croatiei si este una dintre cele mai proeminente statiuni turistice de la Marea Adriatica. Intreaga structura a orasului vechi din Dubrovnik (Stari Grad), ridicata pe o peninsula stancoasa, a fost inclus in anul 1979 pe lista Patrimoniului Mondial Cultural si Natural UNESCO.
Asezarea s-a infiripat in secolul al VII-lea pe locul cunoscut in epoca romana sub numele Ragusium. O perioada indelungata s-a crezut ca orasul este imposibil de cucerit. Nici macar turcii, care in secolul XV au ocupat centrul si estul Europei, nu au reusit sa strapunga zidurile sale inalte de 25 de metri.
Datorita arhitecturii speciale si a posibilitatilor multiple de relaxare, oras a devenit locul de tihna al multor artisti din lume. Putine cladiri renascentiste au supravietuit cutremurului devastator din 1667, dar suficiente cat sa ajute pe cineva sa-si faca o idee asupra arhitecturii acelor timpuri.
Unul dintre cele mai spectaculoase obiective specifice Renasterii este Palatul Sponza din secolul al XVI-lea, care gazduieste astazi Arhivele Nationale. Alt exemplu veritabil este Palatul Rectorilor (1463), care prezinta si elemente gotice, capiteluri sculptate si o scara cu ornamentatii bogate.
Din aceeasi perioada dateaza si Biserica Mantuirii, aflata in apropiere de mult mai cunoscuta Manastire Franciscana. Biblioteca acesteia din urma adaposteste 30,000 de volume, 216 incunabule si 1,500 documente scrise de mana. Printre obiectele expuse public se numara cruci argintate si aurite, un crucifix adus din Ierusalim in secolul al XVIII-lea, un Martirologiu (1541) scris de Bemardin Gucetic si cateva psaltiri iluministe.
Cel mai indragit lacas de cult este fara indoiala cel dedicat Sfantului Blasiu, patronul spiritual al orasului. Catedrala baroca dateaza din secolul al XVIII-lea si adaposteste moastele martirului Blasiu. Statuile sale sunt amplasate in mai multe locuri din oras, pentru ca are o importata similara cu cea pe care o are Sfantul Evanghelist Marcu in Venetia.
Dintre muzee amintim Muzeul Dubrovnik, aflat in Palatul Ducelui, ce detine o colectie de mobila din secolele XVII-XIX, uniforme ale ducilor si consilierilor si multe alte exponate. Se mai pot vizita de asemenea Portul Gruz si Stradun. Tot aici se afla cea mai veche farmacie de pe continentul european.
Dubrovnik s-a remarcat inca din 1950 prin organizarea anuala a Festivalului de Vara (10 iulie), un evenimet care intre timp a devenit de talie mondiala. ”Masquerades”, un alt eveniment insemnat, se tine in orasul vechi la inceputul anului cand atmosfera de carnaval domina strazile orasului.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro