Omagiu Constantin Brancusi
Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia va organiza, pe data de 19 februarie o serie de evenimente ocazionate de implinirea a 140 de ani de la nasterea marelui sculptor Constantin Brancusi: proiectia documentarului „Brancusi", in regia lui Cornel Mihalache si prezentarea unei prelegeri, dedicata vietii si operei artistului, sustinuta de Prof. univ. dr. Aurel Chiriac, istoric de arta, director al Muzeului Tarii Crisurilor din Oradea.
Aurel Chiriac este director general al Muzeului Tarii Crisurilor, cercetator stiintific I, profesor universitar la Universitatea din Oradea si la Universitatea de Vest din Timisoara. Este autorul a numeroase volume si studii de istoria artei privitoare la pictura de cult din nord-vestul Romaniei (sec. XIV-XIX), obiecte de cult, mestesugurile taranesti din Bihor, arhitectura din nord-vestul Romaniei intre secolele XII-XIX, precum si de arta plastica contemporana.
“Starea de gratie” de Florian Heredea in Noua Galerie a IRCCU Venetia
Vineri, 19 februarie 2016, incepand cu orele 18.30, in Noua Galerie a Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia va avea loc vernisajul expozitiei de pictura intitulata "Starea de gratie" de Florian Heredea, curator Prof. univ. dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Tarii Crisurilor din Oradea.
"Conceptia si evolutia intru frumos a lui Florian Heredea ni se infatiseaza ca o rezultanta a unor convingeri ce se doresc a avea ecou asupra constiintei semenilor, ni se dezvaluie printr-o coerenta a constructiei imaginii si a acordurilor cromatice, de o inaltatoare consistenta. Stilul rezultat sta sub semnul unei modernitati bine cumpanite, a unei modernitati ce isi propune sa genereze un dialog fertil cu privitorul. Picturile lui Florian Heredea devin astfel expresia unui om si artist de o unica discretie, ale unei personalitati ajunse la deplina implinire in domeniul sau de expresie plastica." (Aurel Chiriac)
Aurel Chiriac este director general al Muzeului Tarii Crisurilor, cercetator stiintific I, profesor universitar la Universitatea din Oradea si la Universitatea de Vest din Timisoara. Este autorul a numeroase volume si studii de istoria artei privitoare la pictura de cult din nord-vestul Romaniei (sec. XIV‒XIX), obiecte de cult, mestesugurile taranesti din Bihor, arhitectura din nord-vestul Romaniei intre secolele XII‒XIX, precum si de arta plastica contemporana.
Florian Heredea, este absolvent al Institutului de Arte Plastice "Ion Andreescu" din Cluj si al Institutului de Arte Vizuale din Oradea, lucrand in prezent ca restaurator pictura la Muzeul Tarii Crisurilor. A participat la numeroase expozitii colective si a vernisat mai multe expozitii personale atat in tara cat si in strainatate.
Expozitia, organizata de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, in colaborare cu Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea, va ramane deschisa in perioada 19 februarie - 10 martie 2016, intre orele 10.00‒12.00 si 16.00‒19.00, in spatiile Noii Galerii a Institutului Roman de la Venetia, Cannaregio 2215 - 30121 Venetia. Evenimentul beneficiaza de sprijinul financiar al Institutului Cultural Roman si al Muzeului Tarii Crisurilor din Oradea. Intrarea este libera.
Februarie 2016