Vineri, 10 iunie 2011, a avut loc la Madrid, lansarea celor mai recente patru titluri publicate de Editura Niram Art: doua volume de eseuri semnate de scriitori spanioli, un volum eseistic semnat de scriitorul roman stabilit in Spania, Fabianni Belemuski, si romanul „Gaura - Apa Vie, Apa Moarta” al scriitorului Stefan Mitroi, in traducere spaniola. Coperta ii apartine fotografului roman Bogdan Ater, iar traducerea lui Fabianni Belemuski.
Stefan Mitroi, recent distins cu Premiul Academiei Romane, pentru romanul „Dulce ca pelinul”, si cu Premiul Clubului de Proza al Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti, s-a nascut in anul 1956. Si-a inceput cariera literara ca jurnalist si nuvelist (4 volume). Posterior, a publicat poezie (7 volume), carti pentru copii (4 volume), 6 romane si teatru (2 volume). Ultimul sau roman a fost publicat in 2010. Doua dintre romanele sale au aparut in limbile franceza si portugheza.
Romanul „Gaura” a fost prezentat de criticul literar Dan Caragea. Evenimentul s-a desfasurat in prezenta autorului Stefan Mitroi. Au mai intervenit: Miguel Angel Galán Segovia, directorul Editurii Niram Art, prof. Débora Galán Ragel, scriitorii Héctor Martínez Sanz, Diego Vadillo Lopez si ziarista Wendy Jaclyn Moriel Maldonado.
„GAURA este, inainte de toate, romanul unei calatorii ad inferos, in cautarea lumii de dincolo, zisa ireala sau fantastica, dar, despre acest adevar, Stefan Mitroi are „ingenua” intelepciune de a se indoi. Lumile sale sunt deopotriva reale, caci imaginarul romancierului se tese din memoriile colectivitatii natale, din visele si basmele pe care si le plasmuieste pentru copilul din el, din jocul manierist al „lumii pe dos”, din mestesugiri poetice si din scenete dramatice rascroite din eternul teatru al vietii. Mitroi scrie intr-un fel sincretic, urzind abil epicul, liricul si dramaticul. GAURA (un cuvant „adanc”, care ne vine din substratul traco-iliric) este, deopotriva, si romanul unui calator care isi implineste destinul. (…)
Taranul sau este un om pur si simplu aidoma tuturor pamantenilor, dar care vietuieste intr-un spatiu mental al memoriei colective in care sacrul, in sensul lui Eliade, inca nu a cazut in profan.” (Dan Caragea)
Cel de al doilea scriitor roman, prezentat in aceeasi seara, este tanarul Fabianni Belemuski, aflat la cel de al doilea volum, intitulat „Deconstructie”. Volumul propune o viziune critica asupra actualului curent care domina panorama intelectuala mondiala, „deconstructia”.
Nascut in Romania, Fabianni Belemuski a absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universitatii Complutense din Madrid si a realizat un master in Filosofie, la aceeasi universitate. Este directorul revistei Niram Art si corespondent al mai multor ziare si reviste din Spania. Anul trecut, a primit premiul pentru Critica, acordat de Miscarea de Arta Contemporana din Portugalia.