DUBLA LANSARE DE CARTE POLONEZA
26 martie 2007, ora 17.00
Libraria Carturesti, str. Pictor Arthur Verona nr. 13, Bucuresti
Institutul Polonez din Bucuresti organizeaza luni, 26 martie, ora 17.00, o dubla lansare de carte: volumele Posedatii de Witold Gombrowicz (trad. Constantin Geambasu) si Lamentatii/Treny de Jan Kochanowski (trad. Passionaria Stoicescu si Constantin Geambasu), publicate de Editura Paralela 45. La lansare vor participa: Simona Popescu, Passionaria Stoicescu, Mihai Mitu, Constantin Geambasu, Lucian Pricop, Dan Flonta, Jaroslaw Godun.
Romanul Posedatii de Witold Gombrowicz, tradus acum in limba romana de Constantin Geambasu, a fost scris in anul 1939 si publicat initial in foileton, sub pseudonimul Z. Niewieski; a fost recunoscut de autorul sau abia dupa treizeci de ani, fiind redescoperit de critica dupa moartea acestuia si dupa aparitia sa in volum, in 1973. Cartea a starnit controverse in randurile criticilor, care il considera fie un roman "gotic" sau roman politist, fie roman de senzatie sau toate acestea la un loc. |
Actiunea se tese in jurul unui castel locuit de un batran cu mintea ratacita, a carui boala ramane in legatura cu o anumita taina si cu bantuirea unor forte necurate; pasiunea, nebunia, groaza si intreaga atmosfera par a se intemeia pe modelul romantic, doar ca sunt plasate intr-un context adesea grotesc, ipostaza predominanta in textele lui Witold Gombrowicz. In raport cu aceste texte, Posedatii reprezinta o lectura incitanta, provocatoare.
Lamentatiile/Treny ale lui Jan Kochanowski, au aparut in romana in editie bilingva, in traducerea lui Constantin Geambasu si a Passionariei Stoicescu. Cele 19 plangeri sau lamentatii, scrise in urma mortii fiicei poetului, Urszula, alcatuiesc un ciclu emotionant ca tematica si valoare artistica (Lamentatii, 1580), asezandu-l pe Jan Kochanowski alaturi de cei mai mari poeti lirici ai lumii. Amintirile concrete legate de viata copilei, de casa parinteasca (Lamentatia VIII, de exemplu), se impletesc cu sentimente triste, cu reflectii asupra rosturilor existentiale, relevand diferite etape ale evolutiei vietii sufletesti marcate de durere. In pofida unor invocatii religioase, poemele raman opere rationale, impresionante insa prin intensitatea si varietatea trairilor. Pentru poet, Lamentatiile au constituit o sursa de mangaiere, de depasire a impasului existential.
INSTITUTUL POLONEZ
str. Alexandru Constantinescu 46-48, ap. 1, 011474 Bucuresti tel. 00
40 21 224 45 56; fax. 00 40 21 224 56 93
www.culturapoloneza.ro
Martie 2007