Decesul lui Aristide Buhoiu a survenit in urma agravarii starii sale de sanatate, la inceputul saptamanii trecute, jurnalistul fiind adus din Grecia si mentinut in viata, in ultimele zile, numai cu sprijinul aparatelor de ventilatie artificiala. Aristide Buhoiu, in varsta de 67 de ani, suferea de cancer de mai multa vreme, el suportand in urma cu opt ani o interventie chirurgicala. Potrivit unor surse din apropierea familiei reputatului jurnalist, citate de Mediafax, in cursul zilei de astazi, trupul neinsufletit al lui Aristide Buhoiu va fi depus la Biserica Amzei din Capitala, inmormantarea urmand sa aiba loc miercuri, la Cimitirul Bellu din Bucuresti.
Aproape o jumatate de veac in slujba mass-media
Aristide Buhoiu s-a nascut in anul 1939, la Lugoj. A fost absolvent al Facultatii de Filologie a Universitatii „Babes-Bolyai“ din Cluj-Napoca, insa pasiunea pentru jurnalistica a facut ca Aristide Buhoiu sa se dedice aproape o jumatate de secol activitatii in institutiile mass-media din Romania. A debutat in 1957, ca reporter la Radio Timisoara, iar intre 1958-1965 a fost redactor la Radio Cluj si crainic sportiv la Radio Bucuresti. Cu sprijinul lui Tudor Vornicu si Octavian Paler, si-a inceput, din 1958, relatia cu Televiziunea Romana, unde a fost redactor al emisiunilor „Duminica Sporiva“, „Studioul A“, „Zig-Zag“, „360 de grade“, „Post Meridian“, „Trubaduri de altadata“, „Tele-Sport“. Intre 1976 si 1983 a realizat ciclul „Drumuri europene“, pentru care a primit Marele Premiu ACIN. Intre 1985-2002 a fost editor al publicatiei saptamanale „Universul“ din SUA, in timp ce intre 1987-1989 a fost realizator al emisiunilor radiofonice pe unde medii „Radio Universul“. Din 1994 si pana in 1997 a realizat emisiunile TV prin cablu „Tele Romania USA“, transmise la New York, Hollywood, Anaheim, Glendale, Sacramento, Los Angeles. Intre 1995-1998 a fost realizator al emisiunilor saptamanale „Drumuri printre amintiri“, „Cutia Pandorei“, la Tele 7 ABC. De asemenea, Aristide Buhoiu a fost director general la TV Super Nova (1997-1998), director general la Tele 7 ABC (1998-2000) si director general la cotidianul „Cronica Romana“.
In ultima parte a vietii a realizat emisiunea saptamanala „Studioul Aristide Buhoiu“, dedicata in principal artei si culturii romanesti. De-a lungul timpului, Aristide Buhoiu a primit numeroase distinctii, printre care: Premiul Asociatiei Profesionistilor de Televiziune din Romania pentru „Drumuri americane“, Premiul „Tatomir“ al Uniunii Juristilor din Romania si Premiul „Pamfil Seicaru“ pentru publicistica TV. A fost presedintele fundatiei non-profit Academia de Radio si Televiziune, specializata in pregatirea redactorilor, reporterilor si prezentatori de TV. In anul 2004, a fost decorat de Ion Iliescu cu Ordinul „Meritul Cultural“, in grad de ofiter.
Aristide Buhoiu este autorul volumelor „Italia in cateva cuvinte“, „Petschovschi“, „Slalom pe meridiane“, „Tunisia“. Totodata, Aristide Buhoiu a editat Almanahurile „Universul“ si o editie princeps a poeziilor lui Mihai Eminescu.