Rezervatia naturala Cheile Turzii din judetul Cluj, se afla in nordul Muntiilor Trascau si are 74 de ani de cand este arie protejata. Geologic insa, formatiunea sfindeaza perceptia noastra asupra timpului, fiind un crampei de peisaj jurasic din care doar dinozaurii lipsesc.
Cheile Turzii si Cheile Turenilor sunt doua dintre cele 22 de chei din Muntii Trascaului, dar nu oricare, ci cele mai spectaculoase si cunoscute, gratie importantei botanice si cinegetice. Cu greu ai putea crede ca cel care a sapat cu migala in calcarul jurasic, pereti de pana la 300 m inaltime pe o lungime de 2900 m, este raul Hasdate. Cheile Turzii adapostesc aproximativ 60 de pesteri din care 8 cu dimensiuni mai mari de 20 de m.
Arheologii au scos la iveala vestigii din epoca de piatra si epoca bronzului, dovedin lumii prin aceasta ca Muntii Apuseni sunt caracterizati de o locuire umana straveche. Cateva dintre cele mai cunoscute formatiuni sunt: Pestera Calastur, Pestera Liliecilor, Pestera Cuptorului, Grota lui Hill si Pestera Cetatea mare, care masoara 120 m lungime si este pe partea dreapta a Vaii Hasdate. Aceasta din urma mai poarta denumirea de Pestera lui Balica, dupa un haiduc din localitatea Petrestii de Jos care s-ar fi adapostit in vremurile tulburi aici. La circa 1,5 km de la intrarea in Cheile Turzii se gaseste “Piatra Taiata”, unde in perioada romana exista cariera asezarii si castrului Potaissa.
De aici, in urma cu ceva timp a fost stramutata o coloana inalta de 1,5 m la biserica din sat. Tot in cariera au mai fost descoperite tigle chei, opaite, fragmente ceramice si monede antice. De aici se pot vizita Cheile Turenilor situate in apropiere, foarte interesante din punct de vedere peisagistic si in care puteti gasi peste 100 de trasee pentru escalada. O alta zona de escalada, invecinata, este cea de la Cetatea Lita, situata in bazinul Vaii lerii.
Trebuie precizat ca alpinismul este permis doar cu echipament adecvat, si de la inceputul primaverii pana toamna tarziu cand se inaspreste vremea. Daca va lipseste experienta sau pofta de sporturi extreme, puteti alege sa efectuati plimbari pe o serie de trasee turistice marcate, sau sa vizitati salinele de la Turda. Cheile Turzii cuprind mai mult decat stanci inalte si abrupte, creste crenelate si valcele pietroase, fiind gazda a peste 1,000 de specii de plante, precum piciorul cocosului, odoleanul, stanjenelul violaceu, scorusul argintiu, usturoiul salbatic si altele. Animalele care isi gasesc refugiul pe suprafata de 324 ha a Cheilor Turzii fac parte din 67 de specii.
Principala cale de acces catre Cheile Turzii este prin localitatea Mihai Viteazu, unde la distanta de 2 km de aceasta se trece Ariesul in Cheia. De aici, se merge pe langa o cariera de gips pana deasupra cabanei, de unde turistii au parte de o priveliste incantatoare asupra Cheilor Turzii.
Aplasata pana in anul 1968 pe culmea Cheilor Turzii, intre satele Sandulesti si Petrestii de Mijloc, Vechea Manastire a Petridului data inca din secolul al XIII-lea. A apartinut succesiv, in cursul istoriei, urmatoarelor confesiuni religioase: romano-catolica, ortodoxa si greco-catolica. Bisericuta de lemn construita in stil neobizantin, ramasa vie doar in memoria si evocarile celor batrani, s-a degradat definitiv in jurul anului 1968.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro