Jean-Germain Drouais (25 noiembrie 1763 - 13 februarie 1788), pictor francez neoclasic.
Tatal artistului, Francois Hubert Drouais, dar si bunicul, Hubert Drouais, au fost la randul lor pictori portretisti de notorietate, iar tatal a fost si primul profesor al lui Jean-Germain. In 1778 acesta incepe sa studieze la Academie Royale, fiind elevul lui Nicolas-Guy Brenet si al lui Jean-Baptiste Oudry. Dupa 1781 a inceput sa lucreze in atelierul lui Jacques-Louis David, fiind unul dintre primii studenti ai acestuia, devenind ulterior unul dintre maestrii picturii istorice in stil neoclasic. Un an mai tarziu, desi nu se inscrisese oficial in concurs, realizeaza tabloul-tema pentru Prix de Rome, Intoarcerea fiului risipitor, mai mult ca un exercitiu. Compozitia, intr-o maniera care amintea de frize, releva influenta lui Jean-Francois Peyron si David, dar si a lui Poussin si a artei italiene a secolului XVII.
In 1783 Drouais ajungea in finala Prix de Rome, cu lucrarea Invierea fiului vaduvei lui Nain, dar a fost eliminat din concurs, in circumstante care au starnit valva. Nerabdator sa afle parerea maestrului sau, Drouais nu a ezitat sa taie o parte a panzei, cu care s-a grabit sa ajunga la David. Desi acesta a fost mai mult decat impresionat, consdierand tabloul cea mai buna lucrare realizata de Drouais, acesta a fost descalificat. Avea sa castige premiul un an mai tarziu, cu o alta lucrare religioasa, Femeie din Canaan la picioarele lui Christos.
Pleaca la Roma impreuna cu David, lucrand cu si mai multa energie decat in Paris. Este influentat de arta antica si mai ales de Rafael. Una dintre lucrarile sale in impresioneaza chiar pe Goethe, aflat in aceeasi perioada la Roma, care nu ezita sa il considere mai bun decat David.