"Cartea propune o selectie de sapte piese de teatru din dramaturgia lusitana actuala - texte scrise, publicate si/sau montate in intervalul 1990-2005 - si care ar putea starni, prin temele abordate, interesul creatorilor de teatru si al publicului din Romania", a remarcat la lansare teatrologul Andreea Dumitru. Sunt prezentati atat autori consacrati ai scenei lusitane - Jorge Silva Melo, Luísa Costa Gomes -, cat si nume din generatiile mai tinere - Abel Neves, Carlos J. Pessoa, inclusiv din "noul val", afirmat dupa 2000 - José Maria Vieira Mendes, José Luis Peixoto si Pedro Eiras.
Despre piesele de teatru incluse in carte a vorbit scriitorul Nicolae Prelipceanu, care a analizat etapele in care au trait si scris autorii textelor. Este vorba despre generatia de dramaturgi portughezi din timpul regimului fascist in Portugalia, despre cea de dupa revolutia din 1974 si despre autorii care au scris dupa aderarea din 1986 a Portugaliei la Uniunea Europeana. La eveniment a fost prezent si Carlos J. Pessoa, dramaturg, regizor si profesor de teatru din Portugalia, care a oferit autografe celor ce si-au procurat volumul.
Prima intalnire cu Carlos J. Pessoa a avut loc luni, dupa spectacolul-lectura regizat de Claudiu Goga la Teatrul "Sica Alexandrescu", cu piesa altui dramaturg portughez, Pedro Eiras, "Scrisoare catre Casandra", inclusa in aceeasi antologie. Pessoa a remarcat cu aceasta ocazie ca intrarea Portugaliei, in 1986, in Uniunea Europeana a contat mult pentru oamenii si publicul de teatru. S-au creat, in Portugalia, multe companii de teatru independent, care aveau nevoie de texte noi. Carlos J. Pessoa a fost invitat in Romania cu sprijinul Ambasadei Portugaliei in Romania si al Institutului Camöes. Marti dupa-amiaza, Pessoa se intalneste cu studentii si profesorii Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, unde va fi prezentata si antologia "Teatru portughez contemporan".
Seara, la Teatrul Luni de la Green Hours, va avea loc premiera spectacolului cu piesa lui Carlos J. Pessoa, inclusa in antologie, "Acid" (Despre emigratie si poate chiar mai mult...). Regia este semnata de Cristian Dumitru iar din distributie fac parte Dana Voicu, Ada Simionica, Gabi Calinescu, Axel Moustache/Florin Lazarescu, Bogdan Dumitrescu, Mihai Calota. La spectacol si-a anuntat prezenta ambasadorul Portugaliei in Romania, Alexandre Vassalo. Carlos J. Pessoa, in varsta de 41 de ani, reprezinta generatia de creatori de teatru care se afirma exclusiv in contextul unui regim democratic. Vasta sa productie dramatica este aproape in intregime articulata pe activitatea Companiei Teatro da Garagem, pe care a infiintat-o si pe care o conduce.
La Festivalul Dramaturgiei Contemporane de la Brasov, care se desfasoara in perioada 16-24 noiembrie, a fost lansata luni seara si antologia de teatru american contemporan "Straini din toata lumea", volum editat de Fundatia Culturala "Camil Petrescu" - revista "Teatrul azi". Antologia a aparut in SUA si a fost alcatuita de Carol Martin si Saviana Stanescu.
In romaneste, lucrarea a aparut in seria "Dramaturgi de azi" a Fundatiei Culturale "Camil Petrescu". In opinia scriitoarei Saviana Stanescu, antologia de piese exploreaza experienta dislocarii si a dezradacinarii, reflectand diversitatea etnica si stilistica a dramaturgiei americane contemporane. Toate piesele din volum sunt scrise de femei. Autoarele sunt de origine japoneza, palestiniana, romana, marocana/franceza si israeliana, dar scriu in limba engleza si s-au format in SUA. Toate textele din antologie au fost reprezentate la New York, fiind foarte bine receptate de public si de critica.