In traditia populara romaneasca, Dragobetele este Ziua indragostitilor. Prilej de bucurie si bunastare, Dragobetele este una dintre cele mai frumoase obiceiuri stravechi ale poporului roman, chiar daca in zilele noastre nu se mai pastreaza decat putin din valentele vechii sarbatori.
Dragobete, numit si Navalnicul sau Logodnicul Pasarilor, este intruchipat de un fecior chipes si puternic, care aduce iubirea in casa si in suflet.
Legenda povesteste despre Dragobete ca fiind un personaj mitologic, similar lui Eros, al vechilor greci, si lui Cupidon, al romanilor, ce oficia in cer, la inceputul fiecarei primaveri, nunta tuturor animalelor, traditie ce s-a extins treptat pana in randul oamenilor si a dat nastere unor obiceiuri specifice romanilor din sudul si nordul Dunarii.
Traditia spune ca, in aceasta zi, de 24 februarie, cand biserica crestina sarbatoreste Aflarea Capului Sfantului Ioan, oamenii isi intrerupeau toate muncile, curatandu-si si aranjandu-si casa, pentru a-l intampina sum se cuvine pe zeul iubirii, care nu venea singur, ci insotit de asa-numitele zane Dragostele, ce le sopteau vorbe de amor indragostitilor.
Potrivit obiceiurilor vechi, de Dragobete, fetele si baietii se primeneau in haine curate de sarbatoare si mergeau la padure, pentru a culege ghiocei, viorele, tamaioasa, pe care le asezau la icoane.
La intoarcerea de la padure baietii incercau sa-si prinda aleasa inimii si sa ii fure o sarutare in vazul lumii, sarutare ce simboliza legamantul lor de dragoste pe intregul an de zile. De aici si celebra zicala "Dragobetele saruta fetele!"
Fiecare avea grija ca aceasta zi sa nu ii prinda fara pereche, ceea ce ar fi reprezentat un semn rau, prevestitor de singuratate pe intreg parcursul anului, pana la urmatoarea zi de Dragobete.
Dragobetele este sarbatorit, in Bucuresti, la Muzeul National al Satului "Dimitre Gusti" printr-un spectacol de muzica etno si populara, teatru de marionete, concursuri cu premii si divertisment cu Teatrul Masca. Spectacolul are loc sambata 24 februarie, de la ora 11.00.