Duminica, 6 decembrie, ora 16.00, va fi vernisata expozitia “Icoane pe sticla” semnata Carmen Paiu, curator Madalina Mirea. Expozitia poate fi vizitata pana in 15 ianuarie 2016 la galeria Foisor.
Sensul artei bisericesti si indeosebi al icoanei consta tocmai in ceea ce transmite sau, mai bine zis, in faptul ca da o marturie vizuala despre aceste doua realitati: realitatea lui Dumnezeu si cea a lumii, a harului si a firii. Icoana este realista in doua sensuri. Ca si in Sfanta Scriptura, ea transmite un fapt istoric, un eveniment din istoria sfanta sau un personaj istoric infatisat in forma sa fizica adevarata si iarasi, ca si Sfanta Scriptura, descopera revelatia de dincolo de timp continuta intr-o realitate istorica data.
Astfel, prin icoana, ca si prin Sfanta Scriptura, nu doar aflam ceva despre Dumnezeu, ci Il aflam pe Dumnezeu.
In Sala Scoartelor incepand cu ora 16.00, va avea loc piesa de teatru “Stihuri si cantari”.
In cadrul spectacolului “Stihuri si cantari” vor fi prezentate texte religioase ale marilor autori crestini: Sfantul Ioan Iacob Hozevitul, Vasile Voiculescu, Ion Pillat, Radu Gyr, Nichifor Crainic, Zorica Latcu, Ioan Alexandru, Ana Blandiana, Ion Nicolescu, Costache Ioanid. Muzica psaltica si instrumentala va crea un tandem perfect cu textele autorilor mai sus amintiti.
Interpreteaza actorii: Magda CATONE, Ana CALCIU, Tomi CRISTIN.
Psalti: Pr.diacon Vlad ROSU, Andrei STRATULAT, Andrei PASCU, Florin MANZU, Andrei BOGDAN
Vioara: Leon Mladin, Pian: Nil Mladin.
Spectacolul “Stihuri si cantari” aduce la cunostinta publicului poezia crestina si muzica psaltica tuturor categoriilor de persoane din/ sau din afara bisericii, elevilor precum si oamenilor de cultura.
Speram ca acest spectacol sa fie un exemplu de urmat, dar si intarire duhovniceasca in aceste vremuri atat de incercate si pline de neliniste!
Expozitia „Asezamintele Brancovenesti: 1835 – 2015” va fi vernisata duminica, 6 decembrie, ora 17.00. Expozitia va fi deschisa publicului intre 6 decembrie 2015 si 2 februarie 2016, in holul de la etajul Palatului Mogosoaia.
La eveniment vor prezenta istoricul de arta Oana Marinache si urbanistul Andrei Popescu.
Expozitia este alcatuita dintr-o serie de fotografii istorice inedite si din reconstituirile virtuale ale corpurilor Spitalului Brancovenesc si Azilului „Domnita Balasa”. In 2015 sarbatorim 180 de ani de la testamentul ctitoricesc al banesei Safta Brancoveanu si 130 de ani de la ridicarea celei de-a patra Biserici
„Domnita Balasa”, dar comemoram si 30 de ani de la demolarea complexului din centrul orasului.
Asezamintele Brancovenesti au fost, mai bine de 150 de ani, un model institutional filantropic, religios si spitalicesc de seama, capabile sa se administreze si dezvolte pe baza averii si arenzilor mosiilor brancovenesti cu care au fost inzestrate. Extinderea complexului, cu noi cladiri si dotarea cu aparatura moderna, cu personal de cea mai inalta pricepere, s-a facut prin grija si devotamentul epitropilor, descendenti ai ctitorilor, dar si prin ravna unor arhitecti, ingineri si constructori romani si straini.
In perioada 15 septembrie - 15 noiembrie Asociatia Istoria Artei a desfasurat proiectul cultural „Asezamintele Brancovenesti: 1835-2015” cu sprijinul financiar al Administratiei Fondului Cultural National in sesiunea III/2015 Patrimoniu cultural material. Proiectul si-a propus sa recupereze memoria acestui edificiu disparut si sa cinsteasca activitatea oamenilor care au contribuit la aparitia si dezvoltarea lui.
Decembrie 2015