inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Doua secole de "lumini si umbre"

0 Comentarii
Conducatori luminati si despoti si-au pus amprenta asupra tarilor romane.

 


Cantemir si "prietenul Leibniz"


Intre momentul de glorie al lui Mihai Viteazu unificatorul si validarea de catre puterile Europei a Romaniei lui Cuza, principatele romane au avut parte de domnii fericite si de conducatori care si-au urmarit interesul personal.


“In 1711, Dimitrie Cantemir, pe care turcii, crezandu-l credincios lor il pusesera pe scaunul Moldovei cu putin inainte, semneaza cu Petru cel Mare un pact de neagresiune. Infrangerea de la Stanilesti il sileste sa se refugieze in Rusia.

Exil pe care il indura cu greutate, desi va fi tinut la loc de cinste si va avea ragazul sa-si ispraveasca « Istoria cresterii si descresterii Imperiului Roman» sau « Descrierea Moldovei>> care timp de un veac ii vor asigura celebritatea europeana  », afirma Neagu Djuvara. «

O alta lucrare a lui Cantemir – <<Sistemul religiei muhamedane>> pare a fi scrisa nu la indemnul tarului Rusiei, ci mai degraba la cererea Academei din Berlin, ca parte a unui mai vast program enciclopedic de a infatisa religiile lumii si mai cu seama cele care erau prea putin cunoscute in Europa. In acelasi timp filosoful Leibniz isi redacteaza faimosul sau «Discours sur la theologie naturelle des chinois», scrie Ion Papuc in « Cu fata spre trecut ».


In Tara Romaneasca, Constantin Brancoveanu s-a mentinut pe tron timp de 25 de ani, datorita iscusintei si ingeniozitatii lui. Palatul domnesc de la Mogosoaia si manastirea Hurezi sunt construite in stil brancovenesc. Banuit ca ar fi uneltit cu rusii este decapitat impreuna cu cei patru fii ai sai.


Reforma si huzur


Din acest moment, otomanii si-au pierdut increderea in romani, pe viitor domnii urmand a fi alesi direct de Inalta Poarta.


“In general, principii fanarioti au in istoriografia romaneasca o imagine profund negativa, in buna masura eronata.
Nu se vorbeste aproape deloc de rolul modernizator pe care cultura greaca, patronata de acesti principi luminati, l-a avut asupra societatii romanesti. Nicolae Mavrocordat si fiul sau Constantin sau Constantin Ipsilanti, au adus la Bucuresti si Iasi nu numai un mod de viata rafinat dar si idei noi cu privire la organizarea statului pe principii moderne ", spune profesorul Alin Ciupala.


Partea intunecata a acestor domnii este surprinsa de Neagu Djuvara: “Un domnitor proaspat numit (de Inalta Poarta n.red.) pleaca cu datorii de doua-trei mii de piastrii. Dupa cinci sau sase ani de domnie, se intoarce cu o avere de cinci-sase milioane, atunci cand i se lasa ragazul sa le adune : insa indeobste este alungat, surghiunit sau i se taie capul dupa cativa ani de huzur. »


« Ei nu sunt nimic, devin ceva »


Nietzsche a spus o vorba mare despre germani: “Ei nu sunt nimic, devin ceva". Plecand de aici, Constantin Noica scria in “Simple introduceri la bunatatea timpului noastru": “candva in veacurile trecute, romanii din Transilvania erau niste anonimi.

Trei alte seminti au facut Unio Trium Nationum (pact incheiat intre nobilimea maghiara si fruntasii secuilor si sasilor din Transilvania si care stipula ca aceste etnii au un statul privilegiat) nesocotind pe a patra. Dar cand ele spuneau Unio Trium Nationum, vorbeau tocmai limba pe care o intelegea, pentru ca o mostenise, singura natiunea cea de-a patra, natiunea anonimilor."

In continuarea acestei traditii Inochentie Micu Klein a incercat, intre 1732 si 1751, sa obtina aceleasi drepturi politice pentru romanii transilvaneni. Esecul demersului da nastere rascoalei lui Horea.


“Taranii ataca resedintele nobiliare, jefuiesc, ucid sau constrang pe nobili sa se boteze ortodox, iar fetele nobile sa se casatoreasca deindata cu iobagi," afirma Florin Constantiniu. Prinsi, Horia si Closca au fost rastigniti pe roata, iar Crisan s-a sinucis. Urmare a acestei rascoale, Imparatul Iosif al II-lea a acordat, la 22 august 1785, taranilor transilvaneni dreptul la libera stramutare.


« Tudor a intrat in Bucuresti cu o paine in mana »


Boierimea satula de regimul fanariot si de asuprirea otomana a decis sa se alinieze curentului european de eliberare nationala. Trei boieri din Tara Romaneasca - Barbu Vacarescu, Grigore Ghica si Grigore Brancoveanu – i-au incredintat lui Tudor Vladimirescu misiunea de a porni conflictul militar.


“Tudor a intrat in Bucuresti la 21 martie 1821 in fruntea adunarii sale de 3.000 de panduri si 1.5000 de arnauti tinand in mana o paine mare de grau. La dreapta sa pasea un preot cu o cruce in mana", scrie Ion Nistor in “Istoria romanilor". Controfensiva turca, neintelegerile avute cu Alexandru Ipsilanti dar si tensiunile ivite in randul propriei armate i-au fost fatale. Tudor a fost arestat in propria sa tabara, dus la Targoviste, torturat si ucis. Efectul acestei rascoale a fost abolirea regimului fanariot si restaurarea domniilor pamantesti.


« Figura lui Tudor s-a bucurat de o dubla interpretare. Pe de o parte, ea a fost recreata, figurativ, plastic, de de Theodor Aman, o jumatate de secol mai tarziu, in absenta unor surse de epoca. Pe de alta parte, perpectiva ideologica si-a spus si ea cuvantul : o ideologie axata pe valoriile mesiansimului politic careia regimul comunist i-a adaugat lupta de clasa », considera profesorul Alin Ciupala.


Originalitate sau mimetism


« Doua teze diametral opuse au fost formulate in legatura cu revolutia de la 1848 : simpla imitatie a revolutiei franceze din februarie 1848 sau produs firesc al dezvoltarii societatii romanesti, care reclama cu necesitate schimbarile preconizate de revolutionari »,  sustine Florin Constantiniu. O parte dintre revolutionarii romani s-au aflat la Paris atunci cand Ludovic-Filip a fost rasturnat. Se pare ca Balcescu ar fi taiat o panglica din catifeaua tronului regal. Desi Revolutia a fost infranta, in ea s-au vazut germenii Romaniei moderne de maine.


Propuneti favoritul la "Mari Romani"!


Dimitrie Cantemir – (1673 – 1723). Este mentionat in istorie drept un carturat si enciclopedist remarcabil. Dupa o domnie foarte scurta a fost nevoit sa traiasca in exil la curtea lui Petru cel Mare.


Constantin Brancoveanu – (1654 – 1714). Lunga sa domnie se suprapune cu aparitia unui stil arhitectonic, aparte, sinteza a unor elemente renascentiste si baroce. A asigurat tarii stabilitate.


Tudor Vladimirescu – (1780 – 1821). Revolutionarul sau, mai corect, razvratitul Tudor a fost considerat un inaintas al pasoptistilor. Timp de cateva saptamani a fost stapanul Bucurestiului.


Nicolae Balcescu (1819 – 1852) – unul dintre conducatorii Revolutiei de la 1848. A participat la revolutia franceza si a incercat sa « fructifice » aceasta experienta in tarile romane.

Voteaza


Pe acelasi subiect: Cantemir | Nietzsche | Tudor Vladimirescu
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

iMapp Bucharest 2016
iMapp Bucharest 2016

Deja devine o traditie ca an de an cei mai buni artisti video din lume sa prezinte creatiile digitale pe fatada Palatului Parlementului. Pe data de 24 septembrie 2016, 6 echipe de artisti, cu peste ...

 Iubeste romaneste de Dragobete pe 24 februarie la Iasi
"Iubeste romaneste de Dragobete!", pe 24 februarie la Iasi

Luni, 24 februarie 2014, Liga Studentilor Electronisti din Iasi invita publicul in Piata Unirii, la ora 13:30, la proiectul “Iubeste romaneste de Dragobete!”, in cadrul caruia va lua parte ...

 Schimb de Carti La Un Ceai
"Schimb de Carti" La Un Ceai

Duminica, 31 ianuarie , de la ora 15:00 , sunteti invitati la ceainaria La Un Ceai (Str. Luigi Cazzavillan nr. 25) la prima editie din acest an a intalnirilor Schimb de Carti Bucuresti . Actrita ...

Fostii avangardisti, in blues band

RESITA - Editia din acest an a festivalului de la Raul Alb a adus in fata publicului doua formatii resitene. Este vorba despre Phaser si Five o'clock Blues. De notat ca aceasta din urma cuprinde fosti ...

Timisoara va fi anul acesta Capitala Nationala a Tineretului
Timisoara va fi anul acesta Capitala Nationala a Tineretului

Printr-un proiect pilot, initiat de o banca comerciala in colaborarea cu organizatia Pont, in parteneriat cu primaria, Timisoara va fi in anul 2016 Capitala Nationala a Tineretului. Astfel, orasul de ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline