Festivalul s-a deschis cu lungmetrajul "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" de Catalin Mitulescu, inclus in competitie alaturi de "Legaturi bolnavicioase" de Tudor Giurgiu, "15" de Sergiu Nicolaescu, "A fost sau n-a fost?" de Corneliu Porumboiu, "Dragoste pierduta" de Petre Nastase si "Happy End" de Radu Potcoava. Ultimele doua filme de pe lista n-au avut inca premiera.
Din competitia de scurtmetraj au facut parte: "Marilena de la P7" de Cristian Nemescu, "Lampa cu caciula" de Radu Jude, "One Shot Wonder" de Catalin Leescu, "Mere la cuptor" de Alexandru Mavrodineanu, "Geometria iluziei - Portrete subiective" de Laurentiu Damian, "Cate ceva despre Regina Maria" de Sorin Iliesiu, "Acum este... MAXIMA" de Dinu Adrian Serbescu, "Unde dai si unde crapa" de Petru Hadarca, "Sasa, Grisa si Ion" de Igor Cobileanski, "Iubire de-o noapte" de Florin Kevorkian, "Bucuresti-Berlin" de Anca Miruna Lazarescu, "Alergic 11..." de Florin Kevorkian, "Nevroze nocturne" de George Dogaru.
Festivalul a programat in sectiunea Panorama filmele "Pacala se intoarce" de Geo Saizescu, dar si "The Lost City" de Andy Garcia, "Curajul de a iubi" de Claude Lelouch, "Surprize la Palatul Regal" de Valerie Lemercier, adica filme aflate in exploatare la cinematografele romanesti, precum si "Garpastum" de Aleksei Gherman, prezentat la Festivalul B-EST, sau "Transylvania" de Tony Gatlif, care a incheiat TIFF-ul de la Cluj-Napoca. Dintre actiunile organizate sub umbrela festivalului au facut parte o lansare de carte, vernisajul unei expozitii foto, seri de gala consacrate documentarului romanesc si filmului pentru copii.
Juriul de lungmetraj a fost compus din: Cristian Tudor Popescu, Alexandru Tocilescu, Senad Akihadzic (Cinelink, Festivalul de la Sarajevo), Cristian Zgabercea si Iulia David, iar cel de scurtmetraj din: Marius Iurascu, Dumitru Morosanu, Emanuel Lazarescu, Mihai Gheorghiu si Nicodim Ungureanu. Au fost premiate: cel mai bun lungmetraj (cu Trofeul Marii Negre, in valoare de 3000 de euro), cea mai buna regie (2000 euro), cel mai bun scurtmetraj documentar (1000 euro), cel mai bun scurtmetraj de fictiune (1000 euro), iar Kodak a oferit un premiu in valoare de 2000 de euro producatorilor independenti. "Festivalul a urmarit evenimentul cultural din perspectiva producatorului", a declarat pentru Rompres directorul sau executiv, Cristian Zgabercea. Prin urmare, au avut loc si ateliere pentru producatori, cu sprijinul organizatiei britanice New Producers Alliance. IPIFF ia astfel locul Festivalului de Film al Marii Negre, care in acest an n-a mai avut loc, fiind organizat de Consiliul Judetean Constanta si Uniunea Producatorilor de Film si Audiovizual din Romania, in colaborare cu CNC.