….e cale lunga, dar nu imposibil de parcurs, mai ales daca ne raportam la cateva discuri aparute in 1 septembrie 2014, pe care le-as recomanda si altora sa le asculte.
Ati auzit de Behzod Abduraimov?
Probabil ca nu. Sincer, pana sa-i ascult discul aparut la casa Decca in 1 septembrie 2014, nici eu nu auzisem. Este un pianist originar din Uzbekistan, are acum 24 ani si are deja doua discuri publicate la Decca, una dintre cele mai importante case de discuri dedicate muzicii clasice la nivel international. Primul a aparut in 2012 – avea atunci doar 22 ani, insa castigase cu trei ani inainte Concursul international de pian de la Londra.
Asadar un tanar de 24 ani – unii de-abia incep sa-si faca planuri la aceasta varsta; Behzod Abduraimov are deja trecute in palmares concerte cu cele mai importante orchestre europene si americane, alaturi de marii dirijori ai momentului. Nu este de mirare cand il asculti: are o forta, o pasiune ce deriva din scoala de pian rusa din care provine, combinata cu o prospetime a abordarii pe care o regasim la toti muzicienii care vin culturi mai tinere decat cele din vestul Europei.
Si acest lucru se simte si in abordarea celor doua concerte care figureaza pe discul inregistrat de Abduraimov in compania Orchestrei RAI Torino, dirijate de Juraj Valcuha. Abduraimov reuseste sa fie personal si interesant, extrem de sensibil in partea lenta si foarte convingator in cele rapide ale binecunoscutului concert nr.1 pentru pian de Piotr Ilici Ceaikovski.
Unii cronicari au spus despre Abduraimov ca ar fi un al doilea Horowitz - ceea ce este foarte posibil daca asculti Concertul nr.3 de Prokofiev interpretat de pianistul din Uzbekistan. Horowitz insusi a fost un infocat promotor al acestui concert, iar viziunea lui Abduraimov nu este departe de a lui Horowitz.
Asa ca merita sa-l ascultati pe Abzod Abduraimov, macar pentru a va satisface curiozitatea de a afla cum canta un pianist de 24 ani, considerat de presa internationala muzicianul care va detrona suprematia lui Lang Lang drept cel mai important (si mediatizat) pianist al timpurilor noastre.
‘Escape to paradise’ – cu ajutorul viorii lui Daniel Hope
Nu stiu daca vi-l amintiti pe violonistul britanic Daniel Hope, invitat si intr-una dintre editiile recente ale Festivalului Enescu. Adevarul este ca imaginea lui Daniel Hope in ultimii trei ani s-a schimbat foarte mult; notorietatea lui a crescut, mai ales de cand a ales sa apara in proiecte aflate la granita muzicii clasice. insa, nu, el nu este un David Garrett, ci un violonist care a ales sa abordeze altceva decat doar marile opusuri ale muzicii clasice si romantice. Eu l-am ascultat pe un exceptional album cu muzica contemporana (accesibila) intitulat „Spheres”.
Apoi pe discul care cuprinde Anotimpurile vivaldiene reinterpretate de compozitorul britanice de mare succes Max Richter.
In 1 septembrie 2014, Daniel Hope a lansat un nou album „de granita”: „The Hollywood album – Escape to paradise”. Pe el regasim piese extrase din coloane sonore hollywoodiene, scrise in special in perioada interbelica si imediat postbelica de compozitori care au fost fortati sa-si paraseasca tara natala de regimul nazist, printre ei Miklos Rosza, Hanns Eisler, Erich Wolfgang Korngold. Totusi, Daniel Hope a inclus si teme celebre din filme celebre mai apropiate de timpurile noastre – Lista lui Schindler si American Beauty.
Exista si o poveste de viata care l-a determinat pe Daniel Hope sa realizeze un disc a carui tema este exilul: proprii lui bunici au parasit Germania nazista pentru a stabili in Africa de Sud, iar apoi, parintii lui au plecat din Africa de Sud pentru a lasa in urma apartheidul si si-au gasit un nou camin pe insula britanica.
Este de retinut si faptul ca pe discul Escape to paradise, Daniel Hope are invitati de marca: Sting, care canta o piesa de Hanns Eisler si pe vocalistul german Max Raabe, solist al unei piese de Kurt Weill.
Escape to paradise este un album de atmosfera pentru o reusita dupa-amiaza de week-end. Incercati!
Cele doua discuri prezentate pot fi ascultate oricand pe site-ul campaniei Radio Romania Muzical „Voteaza discul de muzica clasica al anului 2014” (www.romania-muzical.ro/voteaza2014). De asemenea, pot fi achizitionate si in Romania din magazinele de specialitate sau de la www.deccaclassics.com si www.deutschegrammophon.com.
Cristina Comandasu